Pomysł na te ciasteczka chodził za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by je przygotować.


Pomysł na te ciasteczka chodził za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by je przygotować.

A miało być tak pięknie…


A miało być tak pięknie…

Potrzebowałam przepisu na krem.


Potrzebowałam przepisu na krem.

Kartka z tym przepisem przeleżała w kupce dokumentów przez 10 lat.


Kartka z tym przepisem przeleżała w kupce dokumentów przez 10 lat.

Pomysł na takie babeczki przyszedł do mnie, gdy zastanawiałam się, co przygotować z okazji Dnia Mężczyzn. Najpierw myślałam o cieście...


Pomysł na takie babeczki przyszedł do mnie, gdy zastanawiałam się, co przygotować z okazji Dnia Mężczyzn.
Najpierw myślałam o cieście w kształcie kufla piwa, ale nie starczyłoby mi czasu na rzeźbienie w cieście i masie cukrowej. Później pomyślałam o ozdobach na babeczki, ale jednak czegoś mi brakowało… Nie chciałam, by babeczki tylko wyglądały – miały również oryginalnie smakować! I tu doznałam oświecenia. Babeczki piwne! Po szybkiej wycieczce do sklepu i przerobieniu ulubionego przepisu na babeczki czekoladowe, przystąpiłam do pracy i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Potrzebujesz:

Na babeczki:
200g mąki
180g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
90g roztopionego masła
2 jajka
½ szklanki ciemnego piwa typu porter lub stout

Na krem:
100g miękkiego masła
250g cukru pudru
1 łyżeczkę śmietanki kremówki
¼ szklanki piwa

1. W misce połącz suche składniki i wymieszaj dokładnie. Dodaj masło, jajka i piwo, wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (wypełnij papilotkę w 3/4) i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
2. Masło utrzyj, dodawaj powoli cukier puder, cały czas mieszając. Do masy dodaj kremówkę i po łyżce dodawaj piwo. Sprawdzaj konsystencję – krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i dać się wyciskać. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru.
3. Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdy. Na wystudzone babeczki wyciskaj, jedna przy drugiej, kremowe gwiazdki imitujące piwną pianę.

I gotowe!

Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Aromat piwa jest wyczuwalny, ale nie dominuje — ciekawie uzupełnia czekoladowy smak ciasta. Nie przepadam za piwem, ale te babeczki mi smakują i przyznam, że to był ciekawy eksperyment. Jeśli lubicie piwo lub znacie jakiegoś piwosza – zróbcie je! To na pewno nietypowa alternatywa dla klasycznych babeczek czekoladowych. :)


Lubicie piwo w wypiekach?

Jeśli lubicie crème brûlée, crème caramel pewnie również Wam zasmakuje.


Jeśli lubicie crème brûlée, crème caramel pewnie również Wam zasmakuje.

Walentynki już dawno za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić komuś prezent w postaci bukietu pysznych róż. :)



Walentynki już dawno za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić komuś prezent w postaci bukietu pysznych róż. :)
Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB