Cała filozofia to wrzucić suche
składniki do miski, dodać mokre, dorzucić bakalie (lub nie, jeśli
nie macie ochoty) i upiec, równie szybko. Nie jest mięciutkie i
wyrośnięte, ale za to wilgotne i aromatyczne. Nie musicie nic
ważyć, bierzecie szklankę i już. To idealne ciasto, gdy macie
ochotę na coś słodkiego, a nie chce Wam się iść do sklepu, by
coś kupić. Nie zawiera jajek i bardzo łatwo można zwiększyć
porcję. Podane składniki wystarczą na małą blaszkę 30x18cm.
Przepis mam od lat zapisany w
zeszycie przepisowym pod prostym hasłem „ciasto czekoladowe”.
Jeśli wiecie, skąd pochodzi – dajcie znać, a podam dokładne
źródło.
Potrzebujesz:
1,5 szklanki mąki
½ szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 szklankę wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżkę octu
kilka garści dowolnych bakalii
(najczęściej dorzucam ziarno słonecznika, dyni, siemię lniane,
suszoną żurawinę, rodzynki)
1. Wrzuć suche składniki do miski
i wymieszaj dokładnie przy użyciu rózgi kuchennej.
2. Wlej mokre składniki i wymieszaj
krótko do połączenia.
3. Dodaj bakalie i wymieszaj ostatni
raz. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni Cejslusza.
4. Podawaj na ciepło z gałką
lodów waniliowych lub na zimno, przyprószone cukrem pudrem.
I gotowe!
Szybko, prawda? I w dodatku pysznie!
Nawet jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę w kuchni, to ciasto
nie powinno sprawić Wam najmniejszych trudności, nie wymaga w
zasadzie żadnego dodatkowego sprzętu, możecie nawet użyć
widelca, by je wymieszać. Jest idealne na niedzielne popołudnie,
gdy chcielibyście zjeść coś słodkiego do popołudniowej kawy,
ale nie chcecie spędzić w kuchni pół dnia. Raz, dwa i gotowe!
Co lubicie zajadać do kawy?
Lubię takie przepisy :) Nie jestem niestety biegła w pieczeniu, ale że czasem fajnie jest coś zrobić na szybko, więc zapisuję na listę wypieków kryzysowych :)
OdpowiedzUsuńMarta
Muszę niedługo wstawić przepis na ciasto z kubka robione w mikrofalówce, jeszcze szybsze i równie pyszne! Myślę, że by Ci się spodobało. :)
UsuńKiedyś robiłam coś takiego i wyszło twarde (trzeba było szybko zjeść bo potem zamieniało się w kamień :D), może Twój przepis będzie lepszy, czekam!!! :D
UsuńMarta
Z większości przepisów trzeba szybko zjeść, bo rzeczywiście błyskawicznie twardnieje, muszę odkopać taki, który był pod tym względem całkiem przyzwoity, ale zapisałam go na jakiejś karteczce i przepadła. :(
Usuń