Jest wilgotne, intensywnie
czekoladowe, można w nim rzeźbić, a jednocześnie rozpływa się w
ustach i chce się więcej, więcej, WIĘCEJ!
Nie przesadzam, to ciasto uzależnia.
Jest przy nim trochę pracy, ale obiecuję, że nie będziecie
żałować ani jednej minuty spędzonej nad mikserem. Jeśli nie
zostanie zjedzone od razu, potrafi wytrzymać bardzo długo,
zapomniany kawałek spędził w lodówce miesiąc i wciąż był
smaczny! Od kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, jako bazę do
ciasta-doniczki, stało się moim numerem jeden i pewnie nieprędko
zejdzie z piedestału.
Przepis, jaki Wam zaprezentuję,
jest moją wariacją na temat ciasta czekoladowego Yolandy Gampp z
kanału How To Cake It. Składniki na okrągłą blachę 26cm.
Potrzebujesz:
250g masła
450g cukru
4 jajka
70g niesłodzonego kakao
80g czekolady minimum 60%
2 płaskie łyżki kawy
rozpuszczalnej
470ml wody
425g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1. Przesiej przez sitko mąkę,
sodę, proszek i sól. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
2. Zagotuj wodę. Do garnka wrzuć
drobno posiekaną czekoladę, kakao i kawę. Zalej gorącą wodą i
odstaw na parę minut. Po chwili zamieszaj energicznie rózgą
kuchenną, aby rozpuścić dokładnie czekoladę.
3. Ubij masło z cukrem, aż będzie
miękkie i puszyste.
4. Wsyp do masła 2 łyżki mąki i
wbij 2 jajka. Zmiksuj do połączenia i powtórz z kolejnymi jajkami.
5. Wsyp 1/3 mąki i zmiksuj. Dodaj
połowę mieszanki czekolady i kakao, zmiksuj ponownie. Znów dodaj
1/3 mąki, zmiksuj, dodaj resztę kakao i znów wymieszaj. Dorzuć
resztę mąki i zmiksuj ostatni raz.
6. Wyłóż formę papierem do
pieczenia, wlej gotową masę. Piecz około 50-55 minut w 180
stopniach Celsjusza. Ciasto jest wilgotne, ale w zależności od mocy
piekarnika może piec się krócej lub dłużej, więc sprawdzaj co
jakiś czas patyczkiem, czy nie jest surowe w środku ani wysuszone.
7. Wystudź w foremce.
I gotowe!
Ciasto jest intensywnie
czekoladowe, wilgotne, ale nie ciężkie. Świetnie sprawdza się
jako baza do rzeźbienia, smakuje wyśmienicie z kremem maślanym na bezie włoskiej z dodatkiem kawy, można je nasączać, ale i bez
tego zachowuje wilgotność i świeżość. Jeśli lubicie ciasta
czekoladowe, musicie go spróbować!
Z czym lubicie smak czekolady?
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNa dobrą sprawę jest całkiem sporo różnych przepisów na ciasto czekoladowe i na pewno z większości wychodzi pyszne ciacho. Ja jestem zdania, że fajnie sprawdza się przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ i wtedy wiem, że jest możliwość stworzenia pysznego czekoladowego ciasta.
OdpowiedzUsuń