Kolejny przepis z GBBO, który na
pewno będę wykonywać jeszcze wielokrotnie.
Fougasse to rodzaj chlebowej
przekąski, którego różne odmiany powstawały na terenie Europy
już w czasach starożytnego Rzymu. Niektórzy złośliwcy nazywają
je prymitywną pizzą bez pomidorów, dla innych – to najlepsza
alternatywa dla kanapek. Oryginalnie były pieczone jako porcja
kontrolna w piekarniach, aby sprawdzić temperaturę pieca, a z
czasem zyskały popularność i obecnie można znaleźć mnóstwo
odmian, które łączy jedno – kształt liścia. W Prowansji, skąd
wywodzi się ten konkretny typ
fougasse, jest ono przygotowywane z oliwkami, anchovies czy różnymi
odmianami sera, ja pokażę Wam klasyczny przepis, który opracował
Paul
Hollywood na potrzeby botanicznego tygodnia The Great British
Bake Off. Oczywiście, dodałam trochę od siebie… :)
Z podanych proporcji wychodzą dwa
duże liście (około 40x20cm) lub 6-8 mniejszych. Podałam je z
domowym ketchupem, z którym smakowały wybornie!
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
500g mąki chlebowej + 2 łyżki do
podsypania
10g soli
7g suszonych drożdży
2 łyżki oliwy + trochę do
posmarowania przed pieczeniem
350ml ciepłej wody
po 2 łyżki suszonego rozmarynu,
tymianku, szałwii i oregano + dodatkowa łyżka oregano do posypania
2 łyżki kaszy manny
sól morską gruboziarnistą
1. Włóż do miski mąkę, sól i
drożdże (umieść je po przeciwnych stronach, zmieszanie na zbyt
wczesnym etapie spowoduje, że ciasto może nie wyrosnąć). Dodaj
oliwę i ¾ wody. Jeśli masz mikser z hakiem do wyrabiania ciasta,
użyj go, jeśli nie – połącz składniki, mieszając drewnianą
łyżką lub silikonową szpatułką.
2. Gdy ciasto się zejdzie, dodawaj
po odrobinie pozostałą wodę. Mieszaj energicznie łyżką lub
wyrabiaj mikserem przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne
i nie będzie się przyklejać do ścianek. Dodaj zioła i zamieszaj
do połączenia.
3. Przełóż masę do wysmarowanej
olejem miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką lub folią
spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno
dwukrotnie zwiększyć objętość.
4. Zmieszaj kaszę mannę z mąką,
posyp blat. Wyłóż wyrośnięte ciasto i przetnij je na pół (lub
więcej kawałków, jeśli chcesz mniejsze fougasse).
5. Przełóż części ciasta na
wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ostrożnie rozwałkuj lub
rozciągnij je w kształt liścia, aż osiągniesz pożądaną
grubość. Przy pomocy kółka do pizzy lub ostrego noża, zrób 2
nacięcia wzdłuż długości ciasta i po 6 mniejszych po każdej
stronie. Rozciągnij ciasto, aby podkreślić wzór.
6. Posmaruj liście oliwą. Posyp je
dodatkowym oregano i solą morską. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20
minut, aby wyrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni
Celsjusza.
7. Gdy ciasto wyrośnie, piecz je
około 15-20 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwróć
je i popukaj w spodnią część. Jeśli wydaje głuchy odgłos,
fougasse są dobrze wypieczone. Podawaj na ciepło lub zimno, z sosem
pomidorowym do maczania.
I gotowe!
Jak na wypiek drożdżowy, robi się
je bardzo szybko, a efekt jest niesamowity. Chrupiąca skórka z
zewnątrz, w środku delikatny miąższ, doskonale czuć smak
przypraw, a sól morska jest kropką nad i. Świetnie nadają się na
drugie śniadanie, jako przekąska do szkoły czy pracy. Można je
mrozić, wystarczy zapiec krótko (około 5 minut), wystudzić i
włożyć do torebki. Po rozmrożeniu piec około 15 minut i powinny
być idealne.
Lubicie takie chlebowe przekąski?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz