![]() |
Biszkopt z kremem z bitej śmietany i solonego karmelu. Pycha! |
Bardzo długo byłam sceptyczna
wobec solonego karmelu. Z jednej strony, połączenie słodyczy i
słoności często jest ciekawe, ale z drugiej – miałam poczucie,
że w tym przypadku jest przereklamowane. Myliłam się!
Solony karmel smakuje dokładnie
tak, jak cukierki Werther’s Original. Nie żartuję! Jeśli jeszcze
trochę nam nie wyjdzie i wytrącą się kryształki cukru, możemy
mieć domowe „werthersy” bez większego trudu. Świetnie sprawdza
się jako dodatek do kremów, lodów czy po prostu – do wyjadania
łyżeczką. Dzięki przełamaniu słodyczy odrobiną słoności nie
jest taki mdlący i można go jeść, jeść, jeść… Jest tak
szybki i prosty w wykonaniu, że można go zrobić w parę minut, gdy
tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Potrzebujesz:
55g masła
130g cukru
5 łyżek kremówki
1 łyżeczkę soli
1. Podgrzej w rondelku cukier i
masło. Mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści.
2. Ostrożnie wlej kremówkę i od
razu zacznij mieszać. Uważaj – może zabulgotać i pryskać!
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj
około minuty.
4. Zdejmij z ognia i dodaj sól.
Zamieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia. Mieszaj co parę
minut, aby nie utworzyła się skorupka.
I gotowe!
Świetnie smakuje w połączeniu z
ubitą śmietaną lub z ganache z ciemnej czekolady. Prosty, szybki i
tak smakowity, że nie będziecie się w stanie oprzeć, by nie
wyjadać, gwarantuję! Dla wielu połączenie słodkiego karmelu z
solą wydaje się szokujące, ale do odważnych świat należy,
prawda? :)
Jakie lubicie dziwne połączenia
smaków?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz