Przyznam szczerze, że dyniową kawę
piłam raz. Było to przy okazji mojej drugiej i jak na razie
ostatniej wizyty w tej kultowej kawiarni. Nie przepadam za kawą,
jedyny Starbucks w Łodzi jest mi bardzo nie po drodze i jakoś nie
przekonuje mnie atmosfera tego miejsca. Jednak ichnie specjały mnie
kusiły i chciałam sprawdzić, co jest takiego niesamowitego w tej
kawie, że tłumy ludzi na całym świecie czekają niecierpliwie do
września, by przez kilka miesięcy porozkoszować się tym napojem.
Postanowiłam przekuć smak kultowej kawy w coś, o czym wiedziałam,
że zjem z przyjemnością – tartę.
Zaczęłam od przekopania Internetu
w poszukiwaniu przepisów. Znalazłam kilka, mniej niż się
spodziewałam, ale wystarczyło, by na tej podstawie zrobić coś
swojego. Jak przepisów na tartę jest mało, tak propozycji domowej
mieszanki przypraw do dyni jest multum. Z tego wszystkiego
wyprodukowałam przepis, który Wam dzisiaj zaprezentuję. Składniki
wystarczą na formę do tarty o średnicy 22cm.
Potrzebujesz:
Na mieszankę przypraw do dyni:
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki startej gałki
muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki roztartych w
moździerzu goździków
¼ łyżeczki roztartego w
moździerzu ziela angielskiego
Na ciasto:
200g mąki
¾ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
szczypta soli
85g zimnego masła
2-3 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie:
520g dyni, podpieczonej do miękkości
w piekarniku i zblendowanej lub z puszki
200g cukru
1-2 łyżeczki przyprawy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 jajka
360 ml mleka zagęszczonego,
niesłodzonego
200ml śmietany kremówki
1. Aby otrzymać przyprawę,
wymieszaj wszystkie składniki i przesiej. Jeśli nie masz
moździerza, możesz zmielić wszystko w młynku do kawy lub włożyć
do wytrzymałej plastikowej torebki i rozgnieść tłuczkiem do mięsa
lub wałkiem.
2. Zrób klasyczne kruche ciasto:
wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj pokrojone w kostkę masło i
połącz, rozcierając masło między palcami. Gdy całe masło
zostanie „wtarte” w mąkę, masa powinna mieć konsystencję
mokrego piasku. Można to również zrobić w blenderze.
3. Dodaj do mąki 2 łyżki
lodowatej wody i krótko wyrób, aby masa się zeszła. Jeśli będzie
zbyt sypka, dodaj jeszcze trochę wody. Nie wyrabiaj, ulep kulkę i
włóż do lodówki na około 20 minut.
4. Umieść w garnku dynię, cukier,
przyprawę i kawę. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się
rozpuści. Jeśli jest taka potrzeba, przetrzyj masę przez sitko o
drobnych oczkach, żeby ewentualne większe kawałki nie dostały się
do masy. Zostaw do przestudzenia.
5. Ubij krótko jajka i mleko, do
połączenia. Wlej do przestudzonej dyni i wymieszaj dokładnie.
Jeśli jest taka potrzeba, jeszcze raz przetrzyj przez sitko.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i
rozwałkuj cienko na obficie obsypanej mąką powierzchni lub między
dwoma kawałkami folii lub papieru do pieczenia. Przełóż ciasto na
foremkę i delikatnie je unosząc, wypełnij formę. Nie obcinaj
jeszcze brzegów, odetnij tylko mały kawałek, zwiń w kulkę i
dociśnij nim masę w formie, aby dokładnie przylegała do ścianek.
Ponakłuwaj dno widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza.
7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
Celsjusza. Włóż ciasto i piecz 5 minut. Po tym czasie wyjmij formę
i ostrożnie odetnij ostrym nożem zwisające brzegi. Wlej nadzienie,
zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 20 minut. Tarta
będzie gotowa, gdy po potrząśnięciu lekko formą środek będzie
się leciutko trząsł. Zostaw w formie do ostygnięcia.
8. Ubij kremówkę i przełóż do
rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na schłodzone ciasto
wyciskaj rozetki z bitej śmietany, posyp odrobiną cynamonu.
I gotowe!
Muszę przyznać, że byłam bardzo
zaskoczona smakiem tej tarty. Była bardzo delikatna, przyprawy były
wyczuwalne, ale gdy będę robić następnym razem (a na pewno będę!)
dodam ich trochę więcej. Jest idealna dla tych, którzy nie lubią
smaku dyni – tu nie rzuca się w kubki smakowe, wpasowuje się
harmonijnie w dodatki. Sama przyprawa nadaje się oczywiście jako
dodatek do kawy. Można eksperymentować z proporcjami i znaleźć
recepturę, która najbardziej nam smakuje.
Lubicie dyniowe latte?
Naprawa ekspresów Bydgoszcz oferuje szybkie diagnozowanie i usuwanie usterek. Miko zapewnia pełne wsparcie techniczne, które pozwala na długotrwałe i bezproblemowe użytkowanie ekspresów do kawy.
OdpowiedzUsuń