Absolutna klasyka, której historia
sięga początku XX wieku. Jego nazwa nawiązuje do znanego w
południowo-wschodnim, górzystym regionie Niemiec likieru wiśniowego
zwanego Schwarzwalder Kirschwasser i to właśnie wiśniowy alkohol
nadaje mu charakterystyczny smak. Połączenie czekolady,
kwaskowatych owoców, słodkiej śmietanki i syropu na bazie alkoholu
– czy nie brzmi wspaniale? Jest to jedno z ulubionych ciast mojej
mamy, które idealnie pasuje do jej grudniowych urodzin.
Przez lata wypróbowałam kilka
różnych wersji tego deseru, ale ta jest zdecydowanie moją
ulubioną. Jest zaskakująco szybki w wykonaniu, a smakuje, jakby
dopiero co wyszedł spod ręki mistrza cukiernictwa. Choć wygląda
efektownie bez dodatkowych ozdób, możecie nadać mu charakter
prostymi dodatkami z czekolady. Likier możecie zastąpić syropem
wiśniowym, choć ciasto straci niego oryginalnego charakteru.
Proporcje wystarczą na formy o średnicy 23cm. Zapraszam na przepis!
Potrzebujesz:
Na biszkopt:
6 dużych jajek
150g cukru
100g mąki
50g niesłodzonego kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Do wypełnienia:
500g wiśni w alkoholu
2 czubate łyżki mąki
ziemniaczanej
280ml likieru/nalewki wiśniowej
(osobno 200 i 80ml)
80g cukru
750ml kremówki 36%
Do dekoracji:
450g ciemnej czekolady
1 łyżkę oleju kokosowego
kilka wiśni odłożonych z
wypełnienia, dobrze osuszonych papierowym ręcznikiem
2 babeczki upieczone z ciasta
biszkoptowego
1-2 łyżki amerykańskiego kremu
maślanego
1. Ubij jajka z cukrem, aż będą
miękkie i puszyste. Możesz wykorzystać metodę z biszkoptu
genueńskiego i ubijać nad parą wodną.
2. Delikatnie wmieszaj mąkę
przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Z gotowej masy odłóż
trochę ciasta na 2 babeczki, resztę podziel na 2 części i piecz
25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Babeczki piecz 15-20
minut i wystudź.
3. Odlej wiśnie z nalewki i
posiekaj je na średniej wielkości kawałki. 200ml nalewki wlej do
garnuszka. Odlej 5 łyżek i rozpuść w nich mąkę ziemniaczaną.
Dodaj do pozostałego alkoholu. Zagotuj na małym ogniu, cały czas
mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj pokrojone wiśnie i pozostaw do
ostudzenia.
4. 80ml likieru zagotuj z 80g cukru,
mieszając, aż cukier się rozpuści. Pogotuj 2 minuty i pozostaw do
ostygnięcia.
5. Babeczki pokrusz dokładnie w
dłoniach, dodaj łyżkę kremu i ugnieć z ciastem. Masa powinna być
zbita i lekko wilgotna, nie powinna się rozpadać, ani tym bardziej
pływać. Ilość kremu zależy od wilgotności ciasta, więc może
się okazać, że łyżka wystarczy. Z ciasta uformuj kilka małych
kulek i włóż do lodówki na 5 minut.
6. 200g czekolady rozpuść w
kąpieli wodnej z łyżką oleju kokosowego. Kulki z ciasta maczaj w
czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia. Jeśli będzie taka
potrzeba, pokryj je drugą warstwą czekolady i pozostaw do
zastygnięcia. W pozostałej czekoladzie zanurz osuszone wiśnie i
również zostaw do stężenia.
7. 50g czekolady zetrzyj na tarce i
odstaw. Pozostałe 200g rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia,
dodaj startą część i dokładnie wymieszaj. Znów połóż miskę
nad parą wodną i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aż cała dodana
czekolada będzie rozpuszczona. Przełóż do jednorazowego rękawa
cukierniczego.
8. Na kartce papieru narysuj kilka
prostych choinek. Jeśli boisz się, że nie wyjdzie, znajdź w
Internecie schematy i wydrukuj. Połóż na kartce płachtę papieru
do pieczenia, odetnij malutki rożek z rękawa cukierniczego i
ostrożnie obrysuj czekoladą kształt drzew. Nie przejmuj się,
jeśli nie będą takie same – w lesie nie ma przecież dwóch
takich samych drzew. :) Gotowe choinki pozostaw w chłodnym miejscu
do stężenia. Nie wkładaj ich do lodówki, mogą pokryć się
nalotem. Z pozostałej czekolady wyciśnij kilka łodyżek do
ciastowych wisienek.
9. Ubij śmietanę. Podziel na 3
części. Jedną przełóż do rękawa cukierniczego.
10. Ciasta podziel na pół, nasącz
syropem z likieru i cukru. Rozsmaruj na cieście warstwę śmietany.
Odetnij róg rękawa cukierniczego i na 3 blatach, około 0,5cm od
granicy, wyciśnij okrąg z kremówki. Powstałą przestrzeń
wypełnij zżelowaną masą z wiśniami i przykryj kolejnym blatem.
Powtórz na kolejnych 2 blatach. Powinieneś otrzymać 3 warstwy
ciasta, przełożone wiśniami i śmietanką. Przykryj je ostatnim
blatem.
11. Gdy ciasto będzie złożone,
pokryj je warstwą śmietany. Ozdób pozostałą masą, np.
wyciskając ją w formie rozetek lub tworząc ozdobne wykończenie.
12. Na wierzchu ciasta ułóż
wiśnie w czekoladzie i ciasteczkowe wisienki. Przy pomocy odrobiny
czekolady przyklej do nich łodyżki.
13. Ostrożnie podnieś z papieru
czekoladowe drzewa i przyłóż do boków ciasta, tworząc ozdobny
„kołnierz”.
I gotowe!
Wydaje się skomplikowane, ale w
rzeczywistości jest to dość prosty do przygotowania wypiek.
Tradycyjnie ozdabia się go rozetkami z bitej śmietany, a boki
pokrywa się startą czekoladą, ale możliwości zdobienia jest
naprawdę mnóstwo. Popuśćcie wodze wyobraźni i dajcie się
oczarować temu cudownemu połączeniu smaków!
Lubicie tort szwarcwaldzki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz