Jedno z wyzwań
technicznych w ostatniej serii The Great British Bake Off.
Te ciasteczka na pozór wydają się
prościutkie. Ot, ubić masło z cukrem, dodać mąkę, piec. Krem
nie stanowi żadnego problemu, dżem można kupić… A jednak
uczestnikom GBBO sprawiły sporo problemów, a i ja nie uniknęłam
błędu, choć wiedziałam, jak należy je przygotować. Nie wymagają
skomplikowanych składników, są ekspresowe do przygotowania i tak
delikatne, że rozpadają się w rękach. Dosłownie rozpływają się
w ustach!
Potrzebujesz:
Na ciasto:
250g bardzo miękkiego masła
50g cukru pudru
225g mąki
25g mąki ziemniaczanej
Do wypełnienia:
200g malin (mogą być mrożone)
250g cukru
1/3 porcji amerykańskiego kremu
maślanego z tego
przepisu
1. Maliny umieść w garnku i rozbij
przy pomocy tłuczka do ziemniaków (możesz je również
zblendować). Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
Gotuj, aż osiągniesz konsystencję gęstego dżemu. Gotowe maliny
przełóż do niskiego, szerokiego naczynia, przykryj folią
spożywczą i schłódź w lodówce. Możesz je przepuścić przez
sitko, jeśli chcesz uniknąć pestek.
2. Masło ubij dokładnie z cukrem.
Dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia. Przełóż
miksturę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i
wyciskaj na papier do pieczenia kółka o średnicy 5cm. Blachę z
ciastkami schłódź przez 30 minut. Piecz 13-15 minut w temperaturze
190 stopni Celsjusza.
3. Przygotuj krem maślany według
przepisu. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie
gwiazdy.
4. Na schłodzone ciasteczko
wyciśnij rozetkę z kremu maślanego, dodaj dżem malinowy i
przykryj drugim ciastkiem, tworząc „kanapkę”. Powtarzaj, aż
skończą się składniki.
I gotowe!
Jeśli nie zapomnicie schłodzić
ciasta przed pieczeniem, powinniście otrzymać delikatne, kruche
zawijasy, bardzo słodkie, ale przełamane kwaskowatym smakiem malin.
Są świetne na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a
dżem podeschnie lekko i stanie się niemal jak naturalny żelek.
Choć w nazwie mają Wiedeń, z Austrią nie mają nic wspólnego, są
za to wariacją na temat bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii
Victoria’s sandwich, przekładanego biszkoptu z kremem maślanym i
dżemem. Muszę ją kiedyś zrobić… :)
Lubicie ciasteczka z dżemem?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz