Jeśli nie lubicie rabarbaru,
świetnie nadadzą się również inne owoce!
Ja rabarbar lubię od niedawna. Jak
byłam młodsza, wolałam jeść słodycze, czasem słodkie do
mdłości. Mama nie pozwala słodzić herbaty? No to jak się odwróci
– 5 łyżeczek ląduje w kubku! Czekolada? Od razu cała tabliczka!
Cukierki pochłaniałam niemalże na kilogramy… A dzisiaj?
Nienawidzę słodzonej herbaty, czekolady mam dość po kilku
kostkach, a cukierków nie tknęłam od lat, z wyjątkiem pewnych
francuskich pyszności, które nawet nie są słodkie. Dopiero jako
nastolatka zaczęłam doceniać inne smaki i obecnie uwielbiam
wszelkie kwaśności – w tym właśnie rabarbar.
Przepis znalazłam w przepiśniku
mojej mamy, krąży on wśród znajomych od lat i stanowi świetną
bazę dla wszelkich ciast owocowych, a nawet dla makowca. Jest bardzo
szybkie i proste, znika ekspresowo. Proporcje wystarczą na małą
blaszkę, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję!
Potrzebujesz:
200g cukru
200g roztopionego i ostudzonego
masła
200g mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(opcjonalnie – aromat migdałowy,
ja pominęłam)
1kg rabarbaru, obranego ze skórki i
pokrojonego
dodatkowe 1/3 szklanki cukru
1. Rabarbar zasyp cukrem i gotuj na
małym ogniu, aż puści sok i zmięknie. Pozostaw pod przykryciem.
2. Jajka ubij z cukrem, aż będą
gęste i puszyste. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem, wymieszaj. Na
koniec dodaj masło i zmiksuj do połączenia.
3. Połowę ciasta przelej na
wyłożoną papierem do pieczenia formę (okrągła 28cm lub
prostokątna 18x30. Ja, oczywiście, zrobiłam ciasto na dużej
formie i wyszedł naleśnik… Ale przynajmniej pyszny!). Zapiecz
krótko w temperaturze 180 stopni Celsjusza (około 5-7 minut, aż
wierzch będzie ścięty).
4. Odlej rabarbarowy sok (jest
świetny jako kompot!). Ciepłe owoce rozprowadź na zapieczonym
cieście, przykryj resztą masy. Piecz około 7-10 minut.
I gotowe!
Szybko, pysznie i naprawdę prosto.
Przepis jest bardzo łatwy do zapamiętania i naprawdę wszechstronny
– można wykorzystać dowolne owoce lub masę, a efekt będzie
świetny. Jeśli tak jak ja lubicie kwaskowate warzywa i owoce – to
idealny przepis dla Was! Słodkość ciasta jest idealnie wyrównana
przez cierpki posmak rabarbaru.
Jakie wiosenne owoce lubicie
najbardziej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz