Jestem z siebie dumna – w końcu
wyszedł mi ten przepis!
To czwarte podejście, które w
końcu smakuje mi tak, jak powinno – intensywnie bananowo, lekko
karmelowo-czekoladowo, mięciutko. Poprzednie trzy… Były lekko
przekombinowane, ale kiedyś mi się uda osiągnąć to, co sobie
założyłam!
Zaczęłam od założenia, że nie
będzie w nich jajka – banan jest świetnym zamiennikiem i dodaje
cudowny smak. Potem stwierdziłam, że mogę pójść o jeden krok
dalej i zrobić je nie tylko wegańskie, ale i bezglutenowe… I to
był błąd. Poprzednie podejścia były gumowate, twarde i namiętnie
przyklejały się do papilotek. Kombinowałam z proporcjami
składników, ale w końcu postanowiłam dać za wygraną. Są bez
jajek i masła, ale z mąką pszenną.
Babeczki są opcjonalnie wegańskie
– krem z masą kajmakową dodaje im uroku, ale bez niego są równie
smaczne. Jeśli znacie jakieś wegańskie zamienniki masy kajmakowej
– dajcie znać!
Z przepisu wychodzi około 12
babeczek.
Potrzebujesz:
Na babeczki:
180g mąki
70g cukru
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki karmelizowanej czekolady
(dwa sposoby znajdziecie tu)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
¾ szklanki wody
Na krem:
150g masy kajmakowej
150g masła
trochę suchej karmelizowanej
czekolady
1. W misce połącz mąkę, cukier i
proszek, wymieszaj dokładnie.
2. Banany rozgnieć widelcem, dodaj
z olejem i czekoladą do suchych składników. Wlej ½ szklanki wody,
wymieszaj dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj połowę
pozostałej wody. Uważaj, by nie było zbyt lejące – powinno mieć
konsystencję jogurtu.
3. Formę do muffinek wyłóż
papilotkami. Wypełnij je ciastem, nalewając do ¾ wysokości. Piecz
15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudź.
4. Masło ubij krótko, dodaj masę
kajmakową i wymieszaj dokładnie. Krem przełóż do rękawa
cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy, wyciśnij szczodrze na
babeczki, posyp suchą karmelizowaną czekoladą.
I gotowe!
Mocno bananowe, delikatnie
karmelowe, mięciutkie i po prostu pyszne – właśnie takie są te
babeczki. Krem świetnie uzupełnia podstawowy smak, ale same w sobie
również są niesamowite. W sam raz do weekendowej kawy. :)
Lubicie połączenie banana z
karmelem?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz