Bo czasem chce się czegoś
szybkiego i klasycznego. :)
A biszkopciki są wręcz idealne do
zrobienia w momencie kryzysu, gdy nie ma pod ręką nic słodkiego, a
chce się słodkości. Chrupkie, delikatne, świetne, gdy pomoczycie
je w kawie z mlekiem. Składniki na pewno macie w domu. Można je
łatwo stuningować, dodając ekstrakt waniliowy, cynamon lub inne
ulubione smaki.
Potrzebujesz:
3 jajka
100g cukru (½ szklanki)
180g mąki (czubatą szklankę)
(opcjonalnie) łyżeczkę ekstraktu
waniliowego lub cynamonu
1. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę
i ewentualnie ekstrakt, wymieszaj krótko do połączenia.
2. Ciasto przełóż do rękawa
cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskaj na blachę pokrytą
papierem do pieczenia. Możesz też użyć do tego łyżki, mnie było
wygodniej przy pomocy rękawa. Piecz około 10 minut w temperaturze
180 stopni Celsjusza, aż będą delikatnie zrumienione na brzegach.
3. Upieczone ciasteczka wystudź na
kratce.
I gotowe!
Szybko, słodko i pysznie.
Biszkopciki są naprawdę proste w przygotowaniu i o wiele, wiele
smaczniejsze (i zdrowsze!) od sklepowych. Wystarczą podstawowe
składniki, aby cieszyć się tym delikatnym smakiem.
W czym lubicie maczać ciasteczka?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz