Bo pierniczków nigdy dość!
A te są naprawdę wyjątkowe.
Przepis znalazłam u Beaty
na stronie Pierniczki
do zadań specjalnych, ale gdy zobaczyłam wymaganą
ilość składników (2,5kg mąki, 1kg cukru. 2
kostki cukru…), zrobiło mi
się trochę słabo… I postanowiłam przerobić przepis na wersję
dla minimalistów. Jednak, jak to bywa z takimi przeróbkami, coś
poszło nie tak i w efekcie powstał mój autorski przepis ze
zmienionymi proporcjami i
sposobem przygotowania, którego
efekty smakuje wyśmienicie.
Potwierdza to córka mojego kuzyna, która w mgnieniu oka wyjadła
wszystkie postawione na stole ciasteczka i domagała się jeszcze. A
po obiedzie tak się zapierała, że nie zmieści nawet jednego
ulubionego ziemniaczka... Magia piernika czy osobny żołądek na
słodycze? Nie ma znaczenia – ciasteczka są obłędne i w sam raz
na grudniowe popołudnie z kakao lub gorącą czekoladą!
Potrzebujesz:
350g mąki i trochę do podsypywania
130g cukru
1 jajko
40g masła
25g smalcu
5g miodu
1 łyżkę kakao
¼ łyżeczki cynamonu
15g przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wody
1 łyżkę mleka
½ łyżeczki sody
szczyptę soli
1. Kawę rozpuść w 2 łyżkach
gorącej wody, dodaj mleko i odstaw do ostudzenia.
2. Masło, smalec i 80g cukru umieść
w rondelku i przygotuj karmel. Gotuj na małym ogniu, często
mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać złocistego
koloru. Ostrożnie dodaj kawę, miód i wymieszaj do połączenia. W
procesie mogą powstać cukrowe karmelki, ale większość cukru
powinna się rozpuścić. Dla pewności można przelać mieszankę
przez sitko.
3. Mąkę, kakao, przyprawy, sól i
sodę wymieszaj w misce. Jajko ubij z pozostałym cukrem, aż cały
się rozpuści i dodaj do suchych składników. Wlej mieszankę
kawowo-maślaną. Na ile to możliwe, wymieszaj całość łyżką
lub mikserem z mieszadłami do ciasta. Gotowe ciasto powinno być
jednolite i miękkie. Zawiń je w folię spożywczą i schłódź
przez co najmniej 2 godziny.
4. Schłodzone ciasto podziel na
pół, jedną połowę rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na
grubość około 2mm. Wytnij dowolne wzory, przełóż ciasteczka na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 9-10 minut w
temperaturze 170 stopni Celsjusza.
I gotowe!
Ciasteczka idealnie nadają się tak
do dekorowania, jak i do jedzenia bez lukru. Są wyśmienite! Na
początku twarde, następnego dnia miękną i wręcz rozpływają się
w ustach. Niestety, nie powiem Wam, jak długo mogą stać… Już
ich nie ma. Ale szykuję się na kolejną porcję, może nie znikną
aż tak ekspresowo… :)
Zachęcam Was serdecznie do
odwiedzenia Pierniczków
do zadań specjalnych i wsparcia Beaty lajkami (i nie tylko!).
Tworzy prawdziwe piernikowe cuda!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz