Nigdy nie sądziłam, że po opuszczeniu murów liceum i wybraniu
wyjątkowo niematematycznego kierunku studiów będę zmuszona sięgać
po wzory, siedzieć z kalkulatorem i liczyć, liczyć,
liczyć!
Ciasto, które Wam dzisiaj przedstawię, jest wariacją na temat
ciasta waniliowego Yolandy Gampp z youtubowego kanału How
To Cake It. Pomyślałam sobie, że skoro i tak mam rzeźbić,
a ciasta Yo są przystosowane głównie do tego, to wystarczy,
że wymienię wanilię na cytrynę i będzie dobrze. Miałam
rację, problem jednak zaczął się w momencie obliczania, ile
ciasta tak w ogóle potrzebuję.
Yolanda podaje swoje przepisy w systemie amerykańskim – z
podziałem na „cups”, które mniej-więcej odpowiadają naszym
szklankom, wymiary foremek są w calach, waga w funtach… Po prostu
koszmar dla kogoś przyzwyczajonego do gramów i centymetrów.
Musiałam więc zaprząc swoje szare komórki do roboty, siadłam z
kartką, przypomniałam sobie procenty i… Nie wyszło tak, jak
chciałam.
Bez wdawania się w szczegóły, proporcje, które Wam przedstawię,
dają około 2 kilogramów surowego ciasta. Ja podzieliłam je na
dwie foremki – prostokątną o wymiarach 28x18cm oraz okrągłą o
średnicy 17,5cm. To więcej, niż potrzebowałam, lecz sztuka
improwizacji nie jest mi obca i na pewno wykorzystam taką ilość w
odpowiedni sposób. Masy spokojnie powinno wystarczyć na standardową
formę 40x30cm, ciasto ładnie wyrasta i tylko minimalnie opada po
wyjęciu z piekarnika.
Jeśli chodzi o smak, cytryna jest wyczuwalna bardzo delikatnie,
bardziej rzuca się w kubki smakowe jej skórka. Jednak z
orzeźwiającym kremem smakuje wybornie, w sam raz na lato!
Niedługo pokażę Wam, do czego potrzebowałam takiego smaku. :)
Składniki:
-
275g miękkiego masła
-
540g cukru
-
5 jajek
-
300ml mleka
-
450g mąki
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki soli
-
5 łyżek soku z cytryny
-
skórka otarta z dwóch cytrynowe
1. Zmiksuj masło z cukrem, aż będzie puszyste i białe.
2. Przesiej mąkę, proszek i sól przez sitko, wymieszaj dokładnie
w osobnej misce.
3. Do ubitego masła dodawaj jajka po dwa, na przemian z dwoma
łyżkami mąki. Zacznij od mąki, wbij jajka, zamieszaj, znów dodaj
mąkę, jajka, zmieszaj.
4. Po wbiciu ostatniego jajka dodawaj na przemian mąkę i mleko, 3
razy mąkę (pierwsza i ostatnia partia), dwa razy mleko.
5. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny, zamieszaj krótko do
połączenia się składników.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut lub do suchego
patyczka.
Rady:
- jeśli ciasto zbyt szybko nabiera rumieńców, przykryj je folią
spożywczą lub kawałkiem papieru do pieczenia. Dzięki temu
powierzchnia nie spiecze się za bardzo, a środek nie będzie
surowy.
- pamiętaj, aby bardzo dokładnie ubić masło z cukrem. Ja się
spieszyłam i za szybko dodałam jajka, masa się rozwarstwiła.
Możesz to jednak naprawić, podgrzewając małą część mleka
(15-20s w mikrofalówce, aż będzie lekko ciepłe) i wlewając do
masy. Pomoże to rozpuścić grudki masła i masa powinna się zejść.
A jeśli nie… Cóż, nadal będzie smaczne. :)
- skórkę warto wmieszać do masy przy pomocy silikonowej szpatułki.
Jeśli użyjesz miksera, wstążki mogą okręcić się dookoła
mieszadeł i jeśli zapomnisz je zdjąć, smak będzie uboższy.
Lubicie kwaskowate ciasta? :)
Witaj, czy studziłaś ciasto w blaszce czy wyjęłaś od razu po upieczeniu?
OdpowiedzUsuń