Jeśli szukaliście biszkoptu
idealnego – zarzućcie poszukiwania, właśnie go znaleźliście.
Biszkopt genueński jest tak miękki
i delikatny, że nie będziecie chcieli spróbować żadnego innego.
Bazuje na jajkach ubijanych w kąpieli wodnej (tak, jak w kremie
maślanym na bezie szwajcarskiej), dzięki czemu zyskuje więcej
objętości, niż tradycyjny biszkopt. Nie wymaga użycia proszku do
pieczenia – rośne dzięki powietrzu zamkniętemu w ubitych
jajkach. Można go dowolnie doprawić – skórką pomarańczową lub
cytrynową, wanilią, kakao (część mąki trzeba zastąpić gorzkim
kakao)… Świetnie smakuje z kremem z bitej śmietany i solonego
karmelu, o którym niedługo!
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
5 dużych jajek
165g cukru
165g mąki
40g roztopionego i ostudzonego masła
szczyptę soli
1. Umieść jajka, cukier i sól w
misce, postaw ją na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie
może dotykać powierzchni wody).
2. Ubijaj jajka, aż cały cukier
się rozpuści, a masa zwiększy objętość co najmniej trzykrotnie
(około 7-8 minut). Zdejmij miskę z garnka.
3. Ostrożnie dodawaj mąkę (w
trzech partiach), wmieszaj ją delikatnie do masy, najlepiej przy
użyciu silikonowej szpatułki.
4. Wlej stopione masło i jeszcze
raz ostrożnie wymieszaj.
5. Przygotuj jedną formę o
średnicy 26cm lub dwie o średnicy 20cm. Ostrożnie wlej ciasto,
trzymając miskę nisko nad formą. Piecz około 20 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Po upieczeniu upuść ciasto (w
formie) z wysokości około 40-50cm na podłogę. Pomoże to
pęcherzykom powietrza unieść się i zapobiegnie opadaniu.
7. Wystudź w formie.
I gotowe!
Choć ubijanie w kąpieli wodnej
wydaje się przerażające, wcale takie nie jest. Jajka ubijają się
szybko i są naprawdę puszyste, trzeba jedynie uważać, aby nie
podgrzać ich zbyt mocno i nie ugotować. Jeśli jednak będziecie
zwracać uwagę na temperaturę miski, wszystko powinno być w
porządku.
Z czym lubicie biszkopt? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz