Tarta z chlebem i złocistym
syropem, czy to nie brzmi intrygująco?
Treacle tart, w Polsce znana jako
tarta kajmakowa lub melasowa, jest tradycyjnym brytyjskim deserem,
który ma swoje specjalne miejsce w sercach mieszkańców Wysp.
Według J. K. Rowling, jest to ulubione ciasto Harry’ego Pottera.
Harry czuje jego zapach podczas wąchania najsilniejszego eliksiru
miłosnego na świecie, który wydziela aromat tego, co wąchający lubi
najbardziej. Samo ciasto pachnie słodko, karmelowo, choć dobrze wyczuwalny jest aromat skórki cytrynowej.
Zrobiłam tę tartę w zeszłym roku,
w ramach „wyzwania GBBO”, w czasie którego przygotowywałam
przepisy techniczne z trzeciej serii. Choć nam smakowała,
raczej nie będę jej powtarzać. Przepis, którego
użyłam, opracowała jurorka GBBO, Mary Berry i jest dostępny na
stronie BBC.
Potrzebujesz:
Na ciasto
250g mąki
130g twardego masła
2-3 łyżki zimnej wody (najlepiej
schłodzonej w lodówce)
Na wypełnienie
400g złocistego syropu (przepis
tutaj)
150g poszatkowanego w blenderze
chleba tostowego (ale równie dobrze sprawdzi się panko, japońska
bułka tarta, którą można dostać w niektórych marketach w dziale
z japońską kuchnią)
2 cytryny (skórka i sok)
1 jajko, ubite lekko z łyżką wody
1. Wsyp mąkę do miski, dodaj
pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj składniki,
rozcierając masło między palcami i „wcierając” je w mąkę.
Ucieraj, aż całe masło będzie połączone z mąką, a masa będzie
miała konsystencję mąki krupczatki lub bardzo drobnej bułki
tartej. Można również użyć do tego blendera lub malaksera.
2. Dodawaj wodę, łyżka po łyżce,
aż ciasto zejdzie się w gładką kulę. Schłódź przez 20 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
Celsjusza. Posmaruj masłem formę do tarty z wyjmowanym dnem,
najlepiej nadają się o średnicy 18-20cm.
4. Oderwij około 150g ciasta i
rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Nawiń na wałek i
ostrożnie przełóż na foremkę. Ostrożnie dociśnij ciasto,
wypełniając zagłębienia w formie i odetnij nadmiar. Nakłuj
widelcem ciasto na dnie, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków
powietrza.
5. Pozostałe ciasto rozwałkuj i
przenieś na kawałek folii spożywczej lub papieru do pieczenia.
Posmaruj masłem roztrzepanym z wodą i włóż do lodówki.
6. Aby przygotować wypełnienie,
wlej syrop do garnka i podgrzej lekko. Dodaj chleb, sok i skórkę z
cytryny i wymieszaj. Sprawdź konsystencję – jeśli syrop jest
zbyt płynny, zagęść chlebem. Schłódź.
7. Wlej schłodzony syrop do
wyłożonej ciastem formy i wyrównaj wierzch.
8. Wyjmij z lodówki pozostałe
ciasto i potnij na cienkie paski (około 1cm szerokości). Posmaruj
brzeg ciasta w formie jajkiem i zacznij układać przeplatankę.
9. Najpierw połóż paski w jedną
stronę, zaczynając od środkowego, najdłuższego. Nie dociskaj ich
jeszcze do ciasta w formie. Odegnij lekko co drugi pasek i połóż
pierwszy w przeciwną stronę. Rozłóż paski i podnieś te, które
wcześniej nie były ruszane. Połóż kolejny pasek w przeciwną
stronę i powtarzaj, aż osiągniesz efekt przeplatanego wierzchu.
Odetnij nadmiar ciasta.
10. Piecz około 10 minut w
temperaturze 200 stopni, potem zmniejsz do 180 i piecz kolejne 25-30
minut. Jeśli przeplatanka zacznie ciemnieć zbyt szybko, przykryj
tartę folią spożywczą.
11. Upieczone ciasto wyjmij z
lodówki i pozwól, by schłodziło się w formie. Możesz podawać
je na ciepło lub zimno, z kulką lodów waniliowych lub kwaśną
śmietaną.
I gotowe!
Wbrew pozorom, tarta jest prosta w
wykonaniu i najtrudniejszym elementem jest wierzchnia przeplatanka. W
zasadzie nie może się nie udać, chyba że wlejemy gorący syrop do
formy i rozpuścimy masło. Jeśli lubicie smak cytryny i karmelu –
to coś dla Was! Ale ostrzegam – nie można zjeść zbyt dużo,
jest tak słodka i lepka, że można się zakleić już po jednym
kawałku. :)
Jakie tarty lubicie najbardziej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz