Co roku podział obowiązków jest
jasny – moja mama robi masę makową, a ja kręcę makowe rolady
drożdżowe.
Mama uważa, że nie potrafi robić
ciasta drożdżowego, więc tradycyjnie już ten obowiązek spada na
mnie i zawsze się sprzeczamy, co jest ważniejsze – ciasto czy
masa. Moim zdaniem, bez pysznego maku nie można mówić o udanych
makowcach, więc stwierdziłam, że muszę poznać sekretną
recepturę i podzielić się nią z Wami. Gdy zapytałam o to mamę,
odpowiedziała mi… „Dziecko, o co ty mnie pytasz, jaki przepis?!
Przecież ja wszystko robię na oko!”. No i masz babo placek.
Mimo wszystko spróbowałyśmy
odtworzyć poszczególne kroki i proporcje składników. Nie
przejmujcie się jednak, jeśli czegoś sypniecie za dużo czy za
mało – i tak tradycyjnie wszystko powinno być „na oko”. :)
Potrzebujesz:
1kg maku
1 kostkę masła
4 jajka
¾ szklanki miodu
½ szklanki cukru do ewentualnego
dosłodzenia
po 100-150g suszonych fig, rodzynek,
daktyli, orzechów włoskich, migdałów, śliwek
30g skórki pomarańczowej
1 łyżeczkę aromatu migdałowego
1. Mak zagotuj w mleku (takiej ilości, by poziom mleka był około 0,5cm ponad poziomem maku),
gotuj około 30 minut, aż napęcznieje. Napęczniały mak odsącz, wystudź i przemiel w
maszynce do mięsa co najmniej 2 razy, najlepiej 3.
2. W garnuszku rozpuść miód i
masło. Jeśli lubisz bardziej słodki mak, dodaj jeszcze cukier,
zazwyczaj dodajemy trochę do smaku. Wlej masę do maku i wymieszaj
dokładnie. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Migdały obierz ze skórek,
wszystkie bakalie pokrój drobno i dodaj do maku razem z jajkami,
skórką i aromatem. Wymieszaj. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj
cukier, jeśli będzie za mało słodkie.
I gotowe!
Przyznam szczerze, że to najlepsza
masa makowa, jaką jadłam. Przez wiele lat nie przepadałam za
makowcami. Posmakowały mi dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić
roladę drożdżową z masą mojej mamy i to był strzał w
dziesiątkę! Co roku robimy kilka takich rolad i znikają w mgnieniu
oka. Jutro pokażę Wam, jak ją przygotować, abyście mogli
przekonać się na własnych kubkach smakowych, jakie to pyszne. :)
Lubicie ciasta z makiem?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz