Pamiętacie
roladę
z Pikachu?
Rolada
z choinkami opiera się na tej samej technice, czyli zamrażaniu
elementów przed dodaniem reszty ciasta. Jeśli będziecie chcieli
pójść na skróty i nie zamrozicie wzoru, rozpłynie się w cieście
i w rezultacie otrzymacie ciastową abstrakcję (która może być
ciekawa wizualnie, ale niekoniecznie pożądana). Wbrew pozorom, jest
to bardzo prosta technika, a robi niesamowite wrażenie na gościach!
Ciasto możecie dowolnie wypełnić, ja postawiłam na kontrast –
świąteczny wygląd i letnie wnętrze. Możecie jednak zawinąć masę makową (o której jutro) i otrzymacie efektowne i
pyszne ciasto na wigilijny stół.
Potrzebujesz:
Na
wzór:
1
białko jajka
30g
cukru
40g
mąki
20g
miękkiego masła
barwniki
spożywcze w żelu (zielony, żółty i czerwony)
wydrukowany
na kartce A4 wzór (użyty
przeze mnie wzór znajdziecie tu)
Na
ciasto:
4
jajka, osobno białka i żółtka
½
szklanki cukru + 2 łyżki
60g
roztopionego masła
¾
szklanki mąki
1
łyżeczkę ekstraktu waniliowego
trochę
cukru pudru
opcjonalnie
srebrne perełki cukrowe i cukrowe gwiazdki
Do
przełożenia:
1
i ½ tabliczki białej czekolady (lub ciemnej, jeśli wolisz bardziej
intensywnie czekoladowe ciasto)
250g
kremówki 36%
świeże
owoce sezonowe (u mnie maliny) lub inne dowolne wypełnienie
1.
Podgrzej kremówkę. Uważaj, aby jej nie zagotować, powinna być
gorąca, ale nie wrząca. Zalej śmietanką połamaną czekoladę i
odstaw na parę minut.
2.
Wymieszaj dokładnie czekoladę. Możesz odrobinę podgrzać masę w
kąpieli wodnej, aż wszystko będzie rozpuszczone. Odstaw do
lodówki, aby krem stężał.
3.
W miseczce wymieszaj białko z cukrem i mąką, dodaj miękkie masło.
Podziel masę na trzy części – do jednej miseczki odłóż
łyżeczkę, do drugiej półtorej, do trzeciej przełóż resztę.
4.
Do półtorej łyżeczki dodaj czerwony
barwnik, do łyżeczki żółty, a do pozostałej masy dodaj zielony.
Wymieszaj dokładnie. Gotowe kolory przełóż do rękawów
cukierniczych lub do torebek śniadaniowych. Odetnij
malutki róg i odłóż.
5.
Przygotuj standardową prostokątną formę do ciasta o wymiarach
40x30cm. W górnej części połóż wydrukowany wzór. Wytnij arkusz
papieru do pieczenia o odpowiednich wymiarach i połóż na dnie
formy.
6.
Używając czerwonej masy, wyciśnij kropki w miejscach jagód
ostrokrzewu
i dodaj kilka na choinkach. Dodaj w kilku miejscach żółte
kropki-bombki. Jeśli chcesz, możesz powyciskać kolorowe wzory
pomiędzy drzewkami (np. gwiazdy lub kropki). Gotowy wzór włóż do
zamrażalnika na 10 minut.
7.
Wyjmij wzór z zamrażalnika i dodaj zieleń. Obrysuj
kontury choinek i ostrokrzewu, wypełnij środek. Nie przejmij się,
jeśli wyjedziesz za linię lub coś będzie krzywo – zawsze można
poprawić przy pomocy wykałaczki. Ponownie włóż wzór do
zamrażalnika na 10 minut.
8.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. W misce ubij na sztywno
białka, dodając 2 łyżki cukru. W drugiej misce ubij pozostały
cukier z żółtkami, aż będą puszyste i blade. Dodaj je do białek
i wymieszaj delikatnie.
9.
Przesiej mąkę i dodaj do masy. Bardzo ostrożnie wymieszaj, aż nie
będzie widocznych grudek. Dodaj masło i jeszcze
raz zamieszaj.
10.
Wyjmij wzór z zamrażalnika i pokryj cienką warstwą ciasta. Piecz
około 7-8 minut.
11.
Wyjmij z lodówki krem czekoladowy i ubij krótko, aż nabierze
lekkości. Wystarczy około minuty-dwóch. Umyj i dokładnie osusz
owoce.
12.
Kawałek papieru do pieczenia (większy od formy) posyp przesianym
cukrem pudrem. Natychmiast
po wyjęciu z piekarnika, przełóż ciasto na papier. Ostrożnie
oderwij papier ze spodu. Uważaj, aby nie oderwać wzoru. Szybkim
ruchem przewróć ciasto na drugą stronę.
13.
Teraz
trzeba działać szybko. Odetnij nierówne brzegi. Rozprowadź
krem po całej powierzchni ciasta.
Na części bez wzoru połóż owoce i zacznij zwijać. Nie przejmuj
się, jeśli krem zacznie wypływać bokiem, zawsze możesz go zjeść!
Zawiń roladę do końca, wytrzyj uciekający krem.
Gotowe
ciasto
włóż do lodówki na pół godziny. Przed podaniem ozdób cukrowymi perełkami i gwiazdkami.
I
gotowe!
Nie
takie trudne, jak się wydaje, prawda? Jeśli nie liczyć mrożenia
wzoru, roladę robi się bardzo szybko, jest nie tylko ładna, ale i
bardzo smaczna, a wzór wtopiony w ciasto robi wrażenie. Może być
świetną ozdobą wigilijnego stołu lub przysmakiem na wigilię w
pracy, na pewno nie zginie wśród innych wypieków!
Z
czym najbardziej lubicie rolady?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz