Pierwszy raz z tym deserem zetknęłam
się na studiach.
I bynajmniej nie mam na myśli zajęć
z kultury czy kuchni Wielkiej Brytanii, a zajęcia specjalistyczne z
języka biznesowego. Zetknęłam się bardzo dosłownie, jedząc
babeczki przygotowane przez męża prowadzącej zajęcia pani
magister. Ot, na ostatnich ćwiczeniach przed świętami stwierdziła,
że nie będziemy się męczyć z biznesem, tylko zrobimy sobie
wigilię, zjemy trochę cukierków, a także porozmawiamy o
zwyczajach świątecznych Brytyjczyków. I wtedy na ławki wjechały
mince pies, zgasły światła, z głośników poleciały piosenki
świąteczne i resztę zajęć spędziliśmy na rozmowach o polskich
i brytyjskich sposobach spędzania Bożego Narodzenia. Do dziś
bardzo dobrze wspominam to niezwykle przyjemne półtorej godziny,
które poprawiło mi humor na cały następny dzień, spędzony w
kuchni na szykowaniu, pieczeniu i sprzątaniu.
Babeczki są bardzo szybkie w
przygotowaniu, więc mogą być idealne na przedświąteczne
spotkanie ze znajomymi, wigilię w pracy czy jako dwunaste danie
wigilijne, gdy nie mamy już pomysłu, co jeszcze można zrobić, a
czas goni.
Potrzebujesz:
270g mąki
150g zimnego masła
50g cukru
1-2 łyżki zimnej wody
½ porcji mincemeat z tego przepisu
1. W misce umieść mąkę,
pokrojone w kostkę masło i cukier. Ucieraj palcami, rozcierając
kawałki masła z mąką, aż osiągniesz konsystencję mokrego
piasku. Możesz to również zrobić przy pomocy blendera.
2. Do masy dodaj łyżkę zimnej
wody i krótko wyrób. Jeśli ciasto nadal będzie się kruszyć,
dodaj jeszcze odrobinę, aż zejdzie się w gładką kulę. Zawiń
ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto wyjmij z
lodówki i odetnij ¼. Pozostałą część rozwałkuj cienko między
dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia.
4. Przygotuj formę do muffinek lub
foremki do babeczek i zobacz, jaką mają średnicę. Z ciasta
wycinaj kółka o średnicy 2-2,5cm większej, niż średnica
zagłębienia w foremce. Pozostałe ciasto zagnieć i rozwałkuj
ponownie, wycinaj, aż zużyjesz całe ciasto.
5. Foremki wysmaruj masłem i posyp
lekko mąką. Włóż do nich krążki z ciasta i ugnieć lekko, aby
uformowało wgłębienie. Dno ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem.
6. Do każdego zagłębienia włóż
około 1 łyżki mincemeat i ugnieć lekko. Nagrzej piekarnik do 180
stopni Celsjusza.
7. Pozostałe ciasto (odłożoną ¼)
rozwałkuj i wycinaj gwiazdki takiej wielkości, by mogły przykryć
bakalie. Połóż je delikatnie na każdej babeczce. Piecz około
20-25 minut.
8. Upieczone babeczki wystudź w
formie. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem.
I gotowe!
Z podanych proporcji wyszło mi 20
pysznych babeczek, ale przy innych wymiarach foremek mogą być różne ilości. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, nadzienie smakuje
niesamowicie świątecznie, a dodatek cukru pudru jest kropką nad
„i”. Babeczki można mrozić i lekko podpiec przed podaniem na
świąteczny stół lub zjeść od razu, ciężko się od nich
oderwać! :)
Podobają Wam się takie bakaliowe
babeczki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz