Tak, to kolejny wypiek, w którym
znajdziecie chleb. I w dodatku wcale go nie czuć!
Queen of puddings jest tradycyjnym
brytyjskim deserem, którego historia sięga końca XVII wieku.
Początkowo był przygotowywany przez służbę z resztek chleba i
mleka, lecz z czasem zaczęto dodawać żółtka i dżem, a w
niektórych regionach – ubite białka. Wtedy też wszedł na salony i do dzisiaj cieszy się niesłabnącą popularnością. W przepisach najczęściej używa się skórki z cytryny
oraz dżemu z malin lub czarnych porzeczek, a całość podaje się
na ciepło. Zamiast samodzielnie mielić chleb w blenderze, możecie
użyć japońskiej panierki Panko, którą można znaleźć w
marketach w dziale z kuchnią japońską. Nie nada się tradycyjna
polska bułka tarta – kawałki powinny być większe i bardziej
miękkie.
Przepis inspirowany jest recepturą
Mary
Berry. Było to wyzwanie
techniczne w trzeciej serii The Great British Bake Off.
Potrzebujesz:
Na pudding:
600ml tłustego mleka
25g masła + trochę do wysmarowania
formy
skórkę z jednej cytryny
50g cukru
3 żółtka
75g chleba tostowego posiekanego w
blenderze na drobne kawałki
Na bezę:
3 białka
170g cukru
Na dżem:
200g dowolnych świeżych owoców (u
mnie czarne porzeczki) lub 500g mrożonych
dowolną ilość cukru do smaku
1. W garnku podgrzej mleko, masło i
skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia i odstaw.
2. W osobnym garnku ubij żółtka z
cukrem, aż będą gładkie i puszyste. Zalej żółtka gorącym
mlekiem, cały czas mieszając.
3. Przygotuj formę. Ja użyłam
naczynia żaroodpodnego o średnicy 35cm. Wysmaruj je masłem i wsyp
chleb. Zalej całość mieszanką żółtek i mleka, odstaw na 15
minut, aby chleb nasiąknął.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury
170 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia na tyle dużą,
aby zmieściło się w niej naczynie z puddingiem. Do połowy
wypełnij formę gorącą wodą, wstaw pudding. Piecz 20-30 minut, aż
masa się zetnie (przy potrząsaniu powinna być ścięta na brzegach
i lekko drżeć na środku). Wystudź na blacie.
5. Owoce podgrzej i dopraw cukrem do
smaku. Gotuj, często mieszając, aż osiągną konsystencję dżemu.
6. Ubij na sztywno białka, dodając
cukier po łyżce. Gotowe powinny być błyszczące i gładkie, bez
nierozpuszczonych kryształków cukru. Przełóż do rękawa
cukierniczego z dowolną tylką.
7. Rozsmaruj dżem na popieczonym
puddingu. Na wierzchu wyciśnij rozetki z ubitych białek. Całość
zapiecz przez około 20-30 minut w temperaturze 150 stopni, aż beza
będzie chrupka (możesz też przypiec bezę palnikiem gazowym).
Podawaj od razu ze słodką śmietanką, lodami lub owocami.
I gotowe!
Jak można się domyślić, queen of
puddings jest bardzo słodkim deserem, dlatego konieczne jest
wybranie takich owoców, by przełamały słodycz. Idealnie nadają
się wszelkie owoce jagodowe jak porzeczki, winogrona, agrest,
maliny, jeżyny, czarne jagody lub truskawki. To właśnie ich
dodatek nadaje charakteru i nie pozwala na zbyt szybkie zasłodzenie
się. Królowa jest bardzo efektownym deserem i na pewno zrobi
wrażenie na gościach. :)
Dodajecie czasem chleb do wypieków?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz