Trochę bardziej zaawansowana wersja
klasycznego francuskiego deseru.
Wspomniany w tytule profesor miał w
zwyczaju zapraszać do siebie niektóre grupy studentów i
wspólnie z nimi gotować potrawy kuchni francuskiej. Na zajęciach
opowiadał nam, jak podczas jednego z takich spotkań spróbował
musu czekoladowego (mousse au chocolat) autorstwa studentki i
zakochał się w tym deserze. Później wielokrotnie wspominał
tamten dzień, a nawet, na jednych zajęciach, zorganizował nam degustację. Udało mi się dotrzeć do tego legendarnego
przepisu i dzisiaj Wam go zaprezentuję!
Podstawowa receptura na ten mus
wymaga jedynie dwóch składników – czekolady i jajek. Jednak
dodatek kremówki i masła sprawia, że deser jest jeszcze bardziej
delikatny, puszysty i lekki.
Potrzebujesz:
125g gorzkiej czekolady dobrej
jakości (co najmniej 55% kakao)
50g masła
150ml kremówki
2 żółtka
3 białka (zwróć uwagę, by jajka
były bardzo świeże)
45g cukru
1. Posiekaj czekoladę i
rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
2. Ubij na sztywno kremówkę, dodaj
żółtka i delikatnie połącz. Schłódź.
3. Ubij białka. Dodawaj po łyżce
cukru, dokładnie mieszaj między każdą porcją. Dobrze ubite
białka powinny być sztywne i błyszczące.
4. W 3 partiach dodaj pianę do
mieszanki śmietany i żółtek. Wlej roztopioną czekoladę i
wymieszaj dokładnie. Przełóż mus do wybranych naczyń, przykryj
folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 3 godziny. Wyjmij
mus z lodówki na 15-20 minut przed podaniem, aby doszedł do
temperatury pokojowej.
I gotowe!
Mousse au chocolat jest niesamowicie
leciutki, smakuje wykwintnie i idealnie nada się na specjalne
okazje. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków kuchni
francuskiej i zdecydowanie warto spróbować, jak smakuje. Kluczem do
sukcesu jest użycie świeżych jajek – lepiej nie ryzykować, że
złapie się salmonellę. Jeśli użyjecie wysokiej jakości
składników, będziecie mogli cieszyć się pysznym deserem, którym
zajadał się już Ludwik XVI.
Jakie desery z czekoladą lubicie
najbardziej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz