Pomysł na te ciasteczka chodził za
mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by
je przygotować.
W końcu jednak znalazłam wolną
chwilę, zagniotłam ciasto, zostawiłam je w lodówce i, dumna z
siebie, czekałam, aż odpocznie. Cudowny zapach skórki cytrynowej
roznosił się po całym domu i nie mogłam się doczekać, aż w
końcu je upiekę. Jednak mój zapał ostygł, gdy gotowe ciasto
dałam do powąchania domownikom… „Pachnie lodówką”,
usłyszałam i zabrakło mi słów. Jednakże, nie bójcie się!
Ciasteczka wcale nie smakują jak słynna zupa „przegląd
tygodnia”! Są bardzo aromatyczne i gwarantuję, że Wam zasmakują!
Potrzebujesz:
380g mąki + trochę do podsypywania
180g miękkiego masła
160g cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżkę tłustego mleka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórkę otartą z 2 dużych cytryn
+ opcjonalnie kilka kropelek olejku cytrynowego, jeśli chcecie
bardziej cytrynowe ciasteczka
1 łyżeczkę suszonego tymianku
1. W misce połącz mąkę, sól i
proszek. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
2. Masło utrzyj krótko z cukrem,
lecz uważaj, by nie było zbyt puszyste – ciasteczka mogą
nadmiernie wyrosnąć.
3. Jajko, mleko i ekstrakt wymieszaj
w miseczce ze skórką cytrynową i tymiankiem. Dodaj do masła i
ubij krótko do połączenia. Dodaj mąkę i wymieszaj. Gotowe ciasto
zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2-3
godziny.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury
180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5-2mm. Wytnij wybrane
kształty i ostrożnie przełóż na blachy wyłożone papierem do
pieczenia. Piecz około 8-10 minut, aż zaczną leciutko brązowieć
na brzegach. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i jego
kształtu, więc monitoruj sytuację. Gotowe ciasteczka wystudź na
kratce i dowolnie ozdób.
I gotowe!
Są naprawdę pyszne – chrupkie,
maślane, rozpływają się w ustach! Aromat cytryny jest wyczuwalny,
uzupełniony bardzo delikatnym, odświeżającym posmakiem tymianku.
Ciasto można zamrozić na miesiąc, a gotowe wypieki przechowywać w
szczelnym pudełku w zacienionym miejscu.
Lubicie ciasteczka z cytrusami?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz