Przygotowanie w kwietniu ciasta z
truskawkami stało się naszą rodzinną tradycją.
Tradycję tę zapoczątkowała moja
mama, która zawsze przygotowywała klasyczny biszkopt z truskawkami
i bitą śmietaną, a później ja przejęłam pałeczkę i
umieszczałam truskawki w różnych wypiekach. „Dlaczego?”,
pewnie zapytacie. „Czy nie lepiej byłoby zaczekać, aż pojawią
się tańsze i dużo bardziej aromatyczne owoce?” Otóż 9 kwietnia
urodziny obchodziła moja babcia i mama bardzo chciała sprawić jej
przyjemność tymi pierwszymi, jeszcze nie do końca idealnymi
truskawkami. Choć babci już z nami nie ma, myślę, że tradycję
warto pozostawić, jako formę wspomnienia. I dlatego przygotowałam
tę roladę.
Babci urodziny najczęściej
obchodziłyśmy razem z Wielkanocą i dlatego połączyłam motyw
pisanek i niedoskonały, ale pełen wspomnień smak pierwszych
truskawek.
Potrzebujesz:
Na wzór:
1 białko jajka
30g cukru
30g mąki
20g miękkiego masła
barwniki spożywcze w dowolnych
kolorach (u mnie zielony, niebieski, żółty i czerwony)
wydrukowany wzór pisanek (ja użyłam
tego)
Na biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka
½ szklanki cukru + 2 łyżki
60g roztopionego masła
¾ szklanki mąki
2 łyżeczki mielonej zielonej
herbaty matcha (opcjonalnie)
Do przełożenia:
150g białej czekolady
250ml kremówki 36%
400g pokrojonych drobno truskawek
1. Zagrzej kremówkę, ale nie
doprowadź jej do wrzenia. Gorącą zalej czekoladę i odstaw na
chwilę.
2. Po paru minutach wymieszaj
czekoladę. Odstaw do lodówki.
3. Dokładnie wymieszaj białko z
cukrem i mąką, na koniec dodaj masło. Powstałą masę podziel na
kilka miseczek i wmieszaj barwniki spożywcze. Powstały krem przełóż
do rękawów cukierniczych lub torebek śniadaniowych.
4. Wyłóż prostokątną formę do
ciasta papierem do pieczenia. W ¾ formy, pod papierem, połóż
wybrany wzór. Pokoloruj go, zaczynając od szczegółów. Pamiętaj,
by na jedno jajko nie używać wszystkich kolorów – jeden zostaw
na tło. Gdy uzupełnisz wszystkie szczegóły, przełóż papier ze
wzorem do zamrażalnika na 10-15 minut.
5. Wyjmij zamrożony wzór i umieść
nad szablonem. Obrysuj kontury jajek, jeśli będzie taka potrzeba,
wyrównaj brzegi wykałaczką. Ponownie włóż wzór do
zamrażalnika.
6. Białka ubij na sztywno z 2
łyżkami cukru. Pozostały cukier dodaj do żółtek i ubij je jak
na kogel-mogel. Ostrożnie dodaj białka do żółtek, wymieszaj
delikatnie. Mąkę i zieloną herbatę przesiej, bardzo delikatnie
dodaj do jajek i wymieszaj. Na koniec wlej roztopione i ostudzone
masło.
7. Papier ze wzorem wyjmij z
zamrażalnika i rozłóż w formie. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz 7-9
minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
8. Przygotuj czystą ściereczkę,
rozłóż ją na płaskiej powierzchni. Upieczone, jeszcze gorące
ciasto ostrożnie oddziel nożem od ścianek formy i przełóż na
ściereczkę, oderwij papier. Od razu zawiń je w kształt rolady i
odstaw do przestygnięcia.
9. Krem wyjmij z lodówki i ubij
krótko, góra 2 minuty. Gdy ciasto przestygnie, odwiń je i całe
pokryj kremem. Na kremie porozrzucaj pokrojone truskawki, aż
zużyjesz wszystkie. Ostrożnie zroluj ciasto, odkrój 1-2cm z brzegu
i przełóż całość paterę. Schłódź przez co najmniej godzinę.
I gotowe!
Delikatny biszkopt, leciutki aromat
zielonej herbaty, biała czekolada i truskawki – coś wspaniałego!
Świetne ciasto na wielkanocny stół lub do popołudniowej kawy, by
wprowadzić się w świąteczny nastrój. Kilka osób zwróciło
uwagę na wzór – że jest nieco twardszy od reszty ciasta.
Niestety, nie da się tego pominąć, musi być na tyle wytrzymały,
by utrzymać kształt. Nie sądzę jednak, by wpływało to na
przyjemność jedzenia reszty ciasta – biszkopt wręcz rozpływa
się w ustach!
Jakie są Wasze tradycyjne
kwietniowe wypieki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz