Sezon rabarbarowy w pełni, więc
wracam do inspiracji z gry komputerowej!
Podobnie jak w przypadku ciasta z
melonem (klik),
sięgnęłam po inspirację z gry komputerowej „Stardew Valley”.
W pewnym momencie bohater(ka) może zacząć uprawiać rabarbar,
który później można sprzedać z profitem lub wykorzystać w
cieście, które uwielbiają niektórzy mieszkańcy miasteczka.
Dzisiaj pokażę Wam moje podejście do placka z rabarbarem, który
można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Samo ciasto możecie
trzymać w lodówce do tygodnia lub zamrozić. Owoce nie wymagają
wcześniejszego przygotowania poza obraniem i pokrojeniem, ale o tym
za chwilę.
Jak poprzednio, gra nie pomaga
zbytnio, jeśli chodzi o składniki. Rabarbar, mąka pszenna i cukier
– to podstawa growego przepisu. Ja oczywiście dodałam pozostałe
niezbędne składniki, ale nie jest ich dużo, obiecuję!
Oryginał wygląda tak:
![]() |
Źródło: http://stardewvalleywiki.com/Rhubarb_Pie |
Potrzebujesz:
Na ciasto:
225g zimnego masła, pokrojonego
drobno
350g mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczyptę soli
8-10 łyżek zimnej wody
Na nadzienie:
0,5kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1. Masło połącz z mąką, cukrem
i solą, ucierając między palcami, aż będzie miało konsystencję
mokrego piasku. Możesz to zrobić w malakserze, będzie szybciej.
2. Do masy maślano-mącznej dodaj 5
łyżek wody i zagnieć szybko (lub zmiksuj). Dodawaj po łyżce, aż
ciasto zejdzie się i uformuje zwartą kulę. Do mojego weszło 9
łyżek. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół
godziny.
3. Rabarbar obierz i pokrój drobno.
Przełóż do miski, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,
wymieszaj.
4. Schłodzone ciasto podziel na 2
części, 1/3 i 2/3 objętości. Większą część rozwałkuj i
ostrożnie przenieś na formę do tarty (u mnie 24cm średnicy, 2cm
wysokości). Dokładnie dociśnij ciasto do ścianek formy, jeszcze
nie odcinaj nadmiaru. Gęsto nakłuj dno widelcem, aby nie napuchło
w czasie pieczenia.
5. Spód ciasta posyp pozostałą
łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj rabarbar. Drugą część ciasta
rozwałkuj i przykryj nadzienie. Dociśnij „pokrywkę” do ciasta
ze spodu, aby się nie rozeszło w czasie pieczenia, ostrym nożem
lub kuchennymi nożyczkami odetnij nadmiar. Natnij ciasto w kształt
X, aby para miała gdzie uciec. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180
stopni Celsjusza, aż będzie ładnie zrumienione. Podawaj na ciepło
z lodami lub schłodzone z cukrem pudrem.
I gotowe!
Góra półtorej godziny pracy i
mamy pyszne, kwaskowate ciasto, które znika jeszcze szybciej, niż
trwa przygotowanie. Wiele zależy od dojrzałości rabarbaru, mój
był nieco zbyt kwaśny, ale dodatek cukru pudru zrównoważył smak
i całość wyszła przepyszna. Nie mogę się doczekać kolejnego
przepisu z tym świetnym warzywem? Owocem?
Jak myślicie, czym jest rabarbar?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz