Tak się rozpędziłam z szykowaniem growych przysmaków, że upiekłam kolejny – różowe ciasto!

Różowe ciasto z melonem - czyli nie taki róż zły, jak go malują

/
2 Comments

Tak się rozpędziłam z szykowaniem growych przysmaków, że upiekłam kolejny – różowe ciasto!

Dzisiejszy smakołyk pochodzi z gry Stardew Valley. Jeśli pamiętacie czasy facebookowego Farmville albo zagrywaliście się w Harvest Moon, sądzę, że ten tytuł Wam się spodoba, tym bardziej że oferuje o wiele, wiele więcej. Dodatkowym smaczkiem jest to, że grę stworzył od początku jeden człowiek (tak, zarówno programowanie, animacje, rysunki, jak i niesamowitą oprawę muzyczną!), a takie inicjatywy zawsze warto wspierać. Ale dość o grach – przyszliście tu po przepis!
Źródło: http://stardewvalleywiki.com/Pink_Cake
Opis w grze jest bardzo enigmatyczny. Podane składniki to jedynie jajka, cukier, mąka i melon. Wiadomo, że ciasto jest różowe i ozdobione cukrowymi serduszkami. I to wszystko. Nie pomaga, prawda? Musiałam improwizować… I wyszło zaskakująco smacznie! Jako baza posłużył mi biszkopt genueński, przełożony kremem na bezie włoskiej i oczywiście melonem, którego wcześniej zmieliłam w blenderze i lekko odsączyłam. Charakterystyczny smak przechodzi przez wszystkie warstwy, istna eksplozja melonowatości!
Oto, jak przygotować ten pyszny deser.

Potrzebujesz:

1 okrągły biszkopt genueński (przepis tu)
¾ porcji kremu maślanego na bezie włoskiej (przepis tutaj)
½ sporego melona
odrobinę różowego barwnika spożywczego (lub soku z buraczków)
kilkanaście cukierków lub żelków w kształcie serduszek
opcjonalnie pisak lukrowy do ciasta (czerwony)
½ szklanki cukru

1. Usuń nasiona z melona i oddziel miąższ od skórki. Pokrój w kostkę i zmiel dokładnie w blenderze. Przełóż na wyłożone gazą sitko zawieszone nad garnkiem i pozostaw na chwilę, aby nadmiar soku spłynął.
2. Po paru minutach lekko ściśnij gazę, ale uważaj, by nie wycisnąć zbyt dużo, inaczej melon będzie zbyt suchy. Odlej pół szklanki soku i zagotuj z cukrem, rozpuszczając go dokładnie. Ostudź.
3. Przekrój biszkopt na pół. Przy pomocy łyżki lub pędzelka kuchennego nasącz obie połowy syropem melonowym.
4. Krem zabarw na różowo, wmieszaj 1/3 zmielonego melona. Nie przejmuj się grudkami, tak ma być. Posmaruj dolną część ciasta cienką warstwą kremu, a resztę przełóż do rękawa cukierniczego.
5. Około 0,5 cm od brzegu ciasta wyciśnij okrąg z kremu. Do środka przełóż resztę melona i wyrównaj. Ostrożnie przykryj drugim kawałkiem ciasta.
6. Pokryj ciasto resztą kremu, na wierzchu ułóż serduszka lub narysuj je pisakiem lukrowym.

I gotowe!

Ciasto idealne na jesienną szarówę, przywodzące na myśl orzeźwiający smak lata, gdy za oknem zacina deszcz ze śniegiem. Nadaje się również na Walentynki albo na urodziny dla wszystkich kochających róż. Smak melona jest bardzo wyraźnie wyczuwalny w każdej warstwie, od nasączonego syropem ciasta, przez melonowy miąższ w środku, po leciutki krem na wierzchu. Dla fanów tego owocu jest to pozycja obowiązkowa!


Lubicie melony?


You may also like

2 komentarze:

  1. Lubimy, lubimy! Od razu przypomniał mi się "Puchar melon" (ciekawe czy jeszcze jest w galerii). Skończy się na tym, że pół Twojego bloga będę musiała przepisać do przepiśnika :D No i różowe rzeczy czasem mogą być fajne :D

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myślałam o tych lodach, gdy robiłam to ciasto. :) chyba nadal są na górze, można się kiedyś przejść i sprawdzić, czy porcje nadal są nie do przejedzenia!
      Przyznam Ci się, że zdarza mi się korzystać z bloga, gdy nie mam pod ręką zeszytu, a potrzebuję któregoś z już opublikowanych przepisów... Tylko trochę ryzykuję zasypanie telefonu mąką czy zalanie mlekiem, ale na razie uniknęłam tragedii. :)

      Usuń

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB