Strony

sobota, 4 listopada 2017

Domowe ciasto francuskie – czyli wałkowanie, chłodzenie, wałkowanie, chłodzenie i tak przez kilka godzin



Przyznajcie się – nie robiliście nigdy ciasta francuskiego, prawda?

Jeszcze tydzień temu ja też nie robiłam i nawet się tego nie wstydziłam! Ale teraz troszkę zaczęłam… Ale tylko troszkę.
Ciasto francuskie, wbrew obiegowej opinii, nie jest trudne do zrobienia w domu. Ba! Wymaga jedynie czasu i cierpliwości (oraz mocnych mięśni ramion), a efekt jest naprawdę niesamowity. Nigdy wcześniej nie robiłam sama tego ciasta i muszę Wam powiedzieć, że w smaku jest o niebo lepsze od kupnego. No i nie zawiera tłuszczu palmowego, który jest nie tylko niezdrowy, ale również pozyskiwany w nieetyczny sposób. Jeśli macie wolne popołudnie i ochotę na listkowane smakołyki – szczerze zachęcam!
Istotą ciasta francuskiego jest wytworzenie przeplatających się warstw ciasta i tłuszczu. Pod wpływem ciepła woda zaczyna parować, para wodna nie może uciec przez warstwę tłuszczu i dzięki temu otrzymujemy charakterystyczne „listki”. Przepisów i sposobów przygotowania jest tyle, ilu cukierników, mój jest bardzo podstawowy, ale pewnie będę jeszcze eksperymentować. Wystarcza na około 0,5kg ciasta i bardzo łatwo go pomnożyć, więc możecie zrobić nawet większą porcję i ją zamrozić.

Potrzebujesz:

200g mąki
100ml zimnej wody
3g soli
200g zimnego masła

1. Z mąki, wody i soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłódź przez 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości około 2-3mm. Powinno być 3x dłuższe, niż szersze.
3. Masło umieść między dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia i rozwałkuj na tę samą grubość, co ciasto. Postaraj się, aby miało kształt prostokąta. Jeśli masz problem z rozwałkowaniem zimnego masła, możesz je rozbić wałkiem, to o wiele prostsza metoda. Połóż je na środku ciasta i przykryj dokładnie, mocno dociskając brzegi, aby nie uciekło podczas wałkowania.


4. Paczuszkę z masłem odwróć na drugą stronę i rozwałkuj, aż będzie miała taki kształt, jak wcześniej ciasto. Złóż na 3, zawiń w folię i schłódź co najmniej 60 minut.



5. Schłodzone ciasto ponownie rozwałkuj i złóż. Odwróć je o 90 stopni i powtórz czynność jeszcze dwa razy, zawiń w folię i schłódź przez kolejne 60-70 minut. Powtórz całość jeszcze 4 razy, aż osiągniesz gładkie, plastyczne ciasto. Im więcej przekładania i rozwałkowywania, tym więcej warstw będzie miało upieczone ciasto.

I gotowe!

Jak wspomniałam wcześniej, przygotowanie ciasta francuskiego to kwestia cierpliwości i mocnych mięśni. Mało co może tu pójść nie tak, chyba że masło nie zdąży się schłodzić. Jeśli znacie możliwości swojej lodówki i wiecie, że 60 minut nie wystarczy, przedłużcie czas do półtorej godziny – powinno wystarczyć. Gotowe ciasto po upieczeniu pięknie się listkuje, jest chrupiące i delikatne, w smaku podobne, choć trochę różne od sklepowego. Na pewno warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, nie tylko dla własnej kulinarnej satysfakcji.


Robiliście ciasto francuskie? Chcielibyście spróbować?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz