Pamiętacie ciasto z niespodzianką?
Obiecałam Wam wtedy, że opiszę
ciasto, z którego wysypywały się cukierki i właśnie przyszedł
jego czas! Robiłam je niedawno na imieniny cioci, więc mogłam
przypomnieć sobie przepis i dziś Wam go przedstawię!
Podstawę stanowi biszkopt, który
robi się w mojej rodzinie od zawsze, taki troszkę oszukany, bo z
proszkiem do pieczenia i octem. Przełożony kremem z masła i
Nutelli, z dodatkiem suszonych śliwek w alkoholu, jest świetnym
uzupełnieniem imprezy dla dorosłych.
Potrzebujesz:
Na ciasto:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
275g cukru
170gg mąki
30g ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Na krem:
200g suszonych śliwek, namoczonych
w wódce przez noc
200g masła roślinnego lub zwykłego
1 małe opakowanie Nutelli
Do nasączenia:
30ml wody
40ml wódki z namaczania śliwek
70g cukru
1. W misce połącz mąkę, proszek
i kakao. Wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną.
2. Białka ubij na sztywno. Gdy
zaczną robić się puszyste, dodawaj powoli cukier, po 2-3 łyżki.
Dokładnie miksuj między kolejnymi porcjami.
3.Gdy cały cukier będzie dodany i
rozpuszczony, a białka sztywne i błyszczące, dodaj żółtka i
wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj mąkę i wmieszaj
ją powoli, zagarniając od dna miski. Gdy cała mąka będzie
wmieszana, dodaj ocet, wmieszaj i od razu przełóż do formy (u mnie
okrągła 26cm). Włóż do zimnego piekarnika i włącz na 180
stopni. Piecz około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wystudź w
formie.
4. Masło ubij dokładnie, aż
będzie miękkie i puszyste. Są dwie szkoły – ja wolę używać
prawdziwego masła, ale są osoby, które twierdzą, że krem jest
smaczniejszy z masłem roślinnym. Spróbujcie obydwa sposoby i
dajcie znać, która wersja Wam bardziej smakuje!
5. Do masła dodawaj powoli Nutellę,
najpierw 4-5 łyżek, później po jednej. Sprawdzaj smak i dostosuj
ilość Nutelli do swoich preferencji. Najczęściej wchodzi około
90% słoika, ale jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj mniej.
Gotowy krem podziel na 2 części, do jednej dodaj odsączone,
pokrojone drobno śliwki i wymieszaj.
6. W garnku umieść wodę, wódkę
i cukier. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, pogotuj 2
minuty i pozostaw do schłodzenia.
7. Ciasto przekrój na pół i oba
blaty nasącz syropem. Przełóż kremem ze śliwkami i nałóż
drugi blat. Całość pokryj drugą częścią kremu i dowolnie
udekoruj.
I gotowe!
Bardzo szybkie w przygotowaniu,
niezwykle smaczne i łatwe do efektownego udekorowania – to
wszystko przemawia za tym, by robić je nie tylko do niedzielnej
kawy, ale również na większe uroczystości. Nie polecam jednak
pokrywania go masą cukrową, krem jest zbyt miękki i wilgotny, masa
może się rozdzierać i łatwo zawilgotnieć. Można jednak
przystroić je kwiatami z masy cukrowej (również łatwymi w
przygotowaniu, tutaj znajdziecie sposób) i ciasto nabierze
elegancji.
Lubicie Nutellę w wypiekach?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz