Od kiedy je zobaczyłam, marzyłam o takim cieście na jakiejś rodzinnej uroczystości. Dzieci się cieszą, cukierki płyną strugą, ciasto je...

Niespodzianka! - czyli jak zrobić ciasto z wysypującymi się cukierkami

/
0 Comments

Od kiedy je zobaczyłam, marzyłam o takim cieście na jakiejś rodzinnej uroczystości. Dzieci się cieszą, cukierki płyną strugą, ciasto jest pyszne, a ja siedzę uradowana, bo sprawiłam tyle radości. Rzeczywistość okazała się nieco mniej różowa, ale nie wracajmy do tego. :)

Ciasto „z dziurką” nie jest wcale trudne do wykonania, wymaga jednak całkiem wysokiej bazy, aby uzyskać odpowiedni efekt.

Potrzebujesz:

  • dwóch okrągłych ciast, podzielonych na pół (cztery blaty)
  • kremu do przełożenia
  • cukierków do wsypania do środka (użyłam czekoladowych jajeczek, które okazały się trochę za duże, ale świetnie sprawdzą się M&M’s, Skittles czy małe landrynki)
  • okrągłego wykrawacza do ciasta lub miseczki/szklanki do obrysowania
  • linijki

1. Zaplanuj szerokość dziury. Nie powinna być zbyt duża, ciasto może się złamać przy przenoszeniu. Najlepiej zostawić 8-9cm z każdej strony, przy cieście o średnicy 26cm daje to całkiem dobrą stabilność.
2. Wytnij dziurę na środku trzech płatów. Przyłóż foremkę lub miseczkę do ciasta i zmierz z każdej strony, czy na pewno leży na środku. Później nie będzie możliwości poprawy. Gdy masz pewność, że wszystko jest równo, wycinaj!
3. Połóż pierwszy blat ciasta na podkładzie do ciasta lub na docelowej paterze. Pamiętaj, że gdy wsypiesz cukierki i zamkniesz ciasto, nie będziesz mógł go przenieść, więc planuj rozważnie. Posmaruj blat kremem (ewentualnie nasącz syropem przed przełożeniem), nałóż drugi blat, powtórz , aż będziesz mieć trzy blaty gotowe.
4. Sprawdź, czy w dziurze nie zebrał się nadmiar kremu. Drobniejsze cukierki mogą się do niego przykleić. Jeśli masz wątpliwości, zbierz go łopatką lub długim nożem.

5. Wsyp cukierki. Upewnij się, że są na tyle drobne, by wysypać się po ukrojeniu kawałka lub zostaw, jak jest, goście mogą przecież wybierać je z ciasta. :) Dzieci na pewno by się ucieszyły z możliwości pogrzebania w ciastowej masie.
6. Już prawie koniec. Nałóż ostatni blat i pokryj całość kremem. Jeśli chcesz uzyskać gładkie wykończenie, wcześniej nałóż crumb coat (cienką warstwę kremu, która ma za zadanie związać okruszki i nie dopuścić do popsucia się głównej warstwy), jeśli masz bardziej artystyczne zapędy, ozdób je w dowolny sposób.

I gotowe! Z zewnątrz ciasto wygląda niepozornie, a w środku… Fontanna cukierków! Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt niesamowity. U mnie trochę nie zadziałało to, że czekoladowe jajka były zbyt duże i nie chciały „uciekać” z ciasta, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z całości. Smaczne, efektowne i naprawdę bardzo proste!
Może kiedyś zdradzę Wam przepis na ciasto i krem… :) Obserwujcie fanpage na Facebooku i Instagram, a na pewno nie przegapicie nowych postów!

Jakie najciekawsze ciasto widzieliście na rodzinnych uroczystościach?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB