I bynajmniej nie mam na myśli wegetariańskiego pasztetu. :)

Mincemeat – czyli mięso bez mięsa

/
0 Comments

I bynajmniej nie mam na myśli wegetariańskiego pasztetu. :)

Mincemeat, którego nazwa może kojarzyć się z minced meat, czyli siekanym mięsem, jest nieodłącznym elementem brytyjskich świąt Bożego Narodzenia i najstarsze przepisy pochodzą nawet z XV wieku. Początkowo była to mieszanka suszonych owoców i mięsa, z czasem zaczęto zmieniać przepis i dodany został alkohol (najczęściej brandy, rum lub sherry), a mięso zastąpione łojem. Z czasem oryginalne receptury popadły w zapomnienie, lecz w XIX wieku królowa Wiktoria przywróciła mu popularność i od tamtej pory mincemeat jest kojarzone z tradycją i domowym przysmakiem. Mieszankę szykuje się na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem, by zdążyła nabrać smaku i tekstury. Niektórzy szefowie kuchni leżakują ją nawet kilka lat!
Jak w przypadku większości tego typu tradycyjnych potraw, co rodzina, to inny przepis. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i dostępnych składników. Tradycyjny łój zastępuje się masłem lub tłuszczami roślinnymi (bardzo popularny jest olej kokosowy). Dzisiaj przedstawię Wam moją wariację na temat tego ciekawego dania.

Potrzebujesz:

2 twarde jabłka, pokrojone w drobną kostkę
250g rodzynek
70g sułtanek
30g suszonej żurawiny
40g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30g orzechów włoskich
70g nasion dyni
50g nasion słonecznika
100g migdałów
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki ziaren kminku
¼ łyżeczki ziaren kolendry
3 goździki
2 ziarenka ziela angielskiego
¼ łyżeczki mielonego imbiru
140ml brandy, rumu lub sherry
125g masła, pokrojonego w kostkę
200g brązowego cukru
sok z ½ pomarańczy i ½ cytryny

0. Kminek, kolendrę, goździki i ziele angielskie rozbij w moździerzu lub blenderze. Połącz z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
1. Umieść w garnku wszystkie składniki poza alkoholem i doprowadź do wrzenia.
2. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aż owoce napęcznieją i wchłoną większość płynów. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
3. Do przestudzonej masy dodaj alkohol i wymieszaj dokładnie. Przełóż do wyparzonego słoika i przechowuj w chłodnym miejscu.

I gotowe!

Lista składników jest bardzo długa, ale przygotowanie mincemeat jest ekspresowe. Nadaje się jako wypełnienie do ciasteczek (o tym następnym razem) lub jako dodatek do mięs. Im starsze, tym lepsze, więc warto zawczasu przygotować większą porcję. Nadaje się do mrożenia, ale w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce nie popsuje się nawet przez wiele miesięcy.


Lubicie takie mieszanki suszonych owoców?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB