Dawno mnie tu nie było, za co Was
bardzo przepraszam!
Jednakże… Sami rozumiecie.
Remont, szczególnie taki, który miał trwać góra miesiąc-dwa, a
trwał 5, nie sprzyja kreatywności. Na okres od czerwca do
października zawiesiłam niemal całą ciastową działalność,
oczywiście poza wcześniej zaplanowanymi zobowiązaniami
(widzieliście na Facebooku niecodzienny tort, który zrobiłam na
wesele przyjaciółki? :) ). Ale remont szczęśliwie dobiegł końca,
wymieniłam stareńki, przypalający wszystko piekarnik na nowy (to
naprawdę dziwne, nie musieć sprawdzać co chwilę, czy ciasto się
nie przypala) i chęci do pieczenia powróciły!
Dzisiaj pokażę Wam prosty i
niesamowicie smaczny przepis na intensywnie czekoladowe babeczki z
kremem o smaku solonego karmelu. Połączenie jest świetne i
gwarantuję Wam, że trudno się będzie od nich oderwać!
Z przepisu wychodzi 12-16 sztuk, w
zależności od rozmiaru papilotek.
Potrzebujesz:
Na ciasto:
100g mąki
120g cukru
40g kakao
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki ciepłej wody
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
2 jajka
70g posiekanej czekolady
Na krem – wersja 1:
½ porcji mojego solonego karmelu
(przepis znajdziecie tu)
50g miękkiego masła
200g cukru pudru
2 łyżeczki mleka
Na krem – wersja 2:
½ porcji solonego karmelu
300g kremówki min. 36%
2 łyżki cukru pudru
Do ozdoby:
karmelki z czekoladą lub cukierki
Werther’s Original
1. W misce połącz suche składniki
ciasta, wymieszaj dokładnie.
2. Kawę zalej wodą i wymieszaj do
rozpuszczenia. Wlej do suchych składników wraz z olejem i jajkami.
Na koniec dodaj ocet i czekoladę. Ciasto przełóż do wyłożonej
papilotkami foremki na muffinki i piecz około 20 minut w
temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe babeczki ostudź.
3. Krem 1: masło ubij, aż będzie
puszyste. Dodaj cukier puder i ubij do połączenia. Wlej mleko,
zamieszaj krótko. Do masy dodaj solony karmel, wymieszaj dokładnie.
Przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i
udekoruj dowolnie babeczki.
4. Krem 2: kremówkę ubij na
sztywno z cukrem pudrem. Dodaj solony karmel i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i
udekoruj babeczki.
5. Na koniec w gotowy krem włóż
karmelki.
I gotowe!
Krem nr 2 jest zdecydowanie mniej
słodki i bardziej kremowy, ale bita śmietana może mieć trudności
z utrzymaniem kształtu i szybciej rozpuści karmelki. Krem na baziemaślanego kremu w stylu amerykańskim utrzymuje kształt, ale dla
niektórych może być zbyt słodki. Wybierzcie sami, która wersja
Wam się bardziej podoba; obie są przepyszne, a w połączeniu z
intensywnie czekoladowymi babeczkami – niemal idealne.
Jakie karmelki lubicie najbardziej?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz