Biszkopt z kremem z bitej śmietany i solonego karmelu. Pycha! Bardzo długo byłam sceptyczna wobec solonego karmelu. Z jednej strony, po...

Solony karmel - czyli niespodziewane połączenie

/
0 Comments
Biszkopt z kremem z bitej śmietany i solonego karmelu. Pycha!
Bardzo długo byłam sceptyczna wobec solonego karmelu. Z jednej strony, połączenie słodyczy i słoności często jest ciekawe, ale z drugiej – miałam poczucie, że w tym przypadku jest przereklamowane. Myliłam się!

Solony karmel smakuje dokładnie tak, jak cukierki Werther’s Original. Nie żartuję! Jeśli jeszcze trochę nam nie wyjdzie i wytrącą się kryształki cukru, możemy mieć domowe „werthersy” bez większego trudu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kremów, lodów czy po prostu – do wyjadania łyżeczką. Dzięki przełamaniu słodyczy odrobiną słoności nie jest taki mdlący i można go jeść, jeść, jeść… Jest tak szybki i prosty w wykonaniu, że można go zrobić w parę minut, gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Potrzebujesz:

55g masła
130g cukru
5 łyżek kremówki
1 łyżeczkę soli

1. Podgrzej w rondelku cukier i masło. Mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści.
2. Ostrożnie wlej kremówkę i od razu zacznij mieszać. Uważaj – może zabulgotać i pryskać!
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj około minuty.
4. Zdejmij z ognia i dodaj sól. Zamieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia. Mieszaj co parę minut, aby nie utworzyła się skorupka.

I gotowe!

Świetnie smakuje w połączeniu z ubitą śmietaną lub z ganache z ciemnej czekolady. Prosty, szybki i tak smakowity, że nie będziecie się w stanie oprzeć, by nie wyjadać, gwarantuję! Dla wielu połączenie słodkiego karmelu z solą wydaje się szokujące, ale do odważnych świat należy, prawda? :)


Jakie lubicie dziwne połączenia smaków?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB