Ten krem przez dłuższy czas mi nie
wychodził. Na szczęście, jest bardzo prosty sposób na naprawienie
rozwarstwionej masy, więc się nie przejmowałam, ale z
niecierpliwością czekałam na dzień, gdy w końcu wyjdzie od
razu. Gdy nastąpił, byłam z siebie niezwykle dumna! Metodą prób
i błędów wypracowałam metodę, która sprawdza się niezawodnie i
dzisiaj Wam ją przedstawię.
Strony
▼
sobota, 30 lipca 2016
piątek, 29 lipca 2016
Ciasto z motywem The Beatles - Abbey Road - czyli pieczenie w warunkach ekstremalnych
Było
tak gorąco, że można było się roztopić, a szczególnie w
nagrzanej kuchni. Plan był prosty – mam upiec ciasto, przełożyć
kremem, nałożyć masę cukrową i dorzucić „Bitelsów”. Co
jednak zrobić, gdy wszystko pływa, ciasto co chwilę musi lądować
w lodówce, krem nie chce się ubić, a czekolada przeszła w stan
płynny?
środa, 27 lipca 2016
Pikachu z ciasta - czyli Pika! Pika!
Żółciutka, złośliwa myszka,
ciągle używająca elektryczności, by torturować wszystkich wokół…
Czy najlepszy przyjaciel, ukochany pokemon, za którego można oddać
życie?
poniedziałek, 25 lipca 2016
sobota, 23 lipca 2016
Ciasto cytrynowe - czyli matematyka się kłania!
Nigdy nie sądziłam, że po opuszczeniu murów liceum i wybraniu
wyjątkowo niematematycznego kierunku studiów będę zmuszona sięgać
po wzory, siedzieć z kalkulatorem i liczyć, liczyć,
liczyć!
piątek, 22 lipca 2016
środa, 20 lipca 2016
Ciasto idealne
Jakie jest ciasto idealne?
Każdy
z nas ma inną odpowiedź na to pytanie. Dla jednych – to leciutka
tarta z owocami sezonowymi i jedwabistą pianką z ubitych
białek. Dla drugich – ciężkie, czekoladowe ciasto, nasączone
mieszanką syropu cukrowego i domowej nalewki, z wyrazistym kremem i
kandyzowanymi owocami. Jeszcze inni wolą kruche mazurki, w których
więcej jest dodatków, niż samego ciasta. A kolejna grupa wolałaby
zjeść fit-muffinki z marchewką i otrębami. Czy ktoś z nich
może mieć więcej racji?