Strony

piątek, 31 marca 2017

Maślane ciasteczka cytrynowo-tymiankowe, czyli „pachnie lodówką”


Pomysł na te ciasteczka chodził za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by je przygotować.

poniedziałek, 13 marca 2017

Torcik cappuccino – czyli przepis odnaleziony


Kartka z tym przepisem przeleżała w kupce dokumentów przez 10 lat.

piątek, 10 marca 2017

Babeczki czekoladowo-piwne, czyli męskie słodkości


Pomysł na takie babeczki przyszedł do mnie, gdy zastanawiałam się, co przygotować z okazji Dnia Mężczyzn.
Najpierw myślałam o cieście w kształcie kufla piwa, ale nie starczyłoby mi czasu na rzeźbienie w cieście i masie cukrowej. Później pomyślałam o ozdobach na babeczki, ale jednak czegoś mi brakowało… Nie chciałam, by babeczki tylko wyglądały – miały również oryginalnie smakować! I tu doznałam oświecenia. Babeczki piwne! Po szybkiej wycieczce do sklepu i przerobieniu ulubionego przepisu na babeczki czekoladowe, przystąpiłam do pracy i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Potrzebujesz:

Na babeczki:
200g mąki
180g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
90g roztopionego masła
2 jajka
½ szklanki ciemnego piwa typu porter lub stout

Na krem:
100g miękkiego masła
250g cukru pudru
1 łyżeczkę śmietanki kremówki
¼ szklanki piwa

1. W misce połącz suche składniki i wymieszaj dokładnie. Dodaj masło, jajka i piwo, wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (wypełnij papilotkę w 3/4) i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
2. Masło utrzyj, dodawaj powoli cukier puder, cały czas mieszając. Do masy dodaj kremówkę i po łyżce dodawaj piwo. Sprawdzaj konsystencję – krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i dać się wyciskać. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru.
3. Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdy. Na wystudzone babeczki wyciskaj, jedna przy drugiej, kremowe gwiazdki imitujące piwną pianę.

I gotowe!

Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Aromat piwa jest wyczuwalny, ale nie dominuje — ciekawie uzupełnia czekoladowy smak ciasta. Nie przepadam za piwem, ale te babeczki mi smakują i przyznam, że to był ciekawy eksperyment. Jeśli lubicie piwo lub znacie jakiegoś piwosza – zróbcie je! To na pewno nietypowa alternatywa dla klasycznych babeczek czekoladowych. :)


Lubicie piwo w wypiekach?

poniedziałek, 6 marca 2017

Crème caramel – czyli młodszy brat crème brûlée


Jeśli lubicie crème brûlée, crème caramel pewnie również Wam zasmakuje.

piątek, 3 marca 2017

Pizzowe róże – czyli bukiet pyszności



Walentynki już dawno za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić komuś prezent w postaci bukietu pysznych róż. :)