Tak!
Brownie w tarcie!
To
brzmi jak coś, co nie może się udać. Ciasto czekoladowe w tarcie,
z musem z białej czekolady, sosem czekoladowym i migdałami?
Zdecydowanie zbyt piękne, by było prawdziwe. A jednak –
przedstawiam Wam moją wersję tej niesamowitej tarty z niezwykłego
serialu „Gdzie pachną stokrotki” (w oryginale „Pushing
Daisies”).
Sama
tarta nie pojawia się w serialu ani razu, ale znajduje się w menu
cukierni, którą prowadzi Ned, główny bohater. Ned specjalizuje
się w amerykańskim „pie”, które słowniki przekładają jako
„placek”, ale ja będę się posługiwać nazwą „tarta”.
Przepis jest czasochłonny, wymaga przygotowania kilku różnych
elementów, ale zapewniam Was, że to jedna z najgenialniejszych
słodkości, jakie jadłam w ostatnim czasie. O ile nie w ogóle.
Najlepsze na następny dzień, gdy smaki się idealnie połączą. O
ile dotrwa do tego czasu…
Potrzebujesz:
Na
tartową skorupkę:
170g
zimnego masła, pokrojonego w kostkę
300g
mąki pszennej
2
łyżki cukru
szczyptę
soli
5-6
łyżek zimnej wody
Na
mus:
250g
białej czekolady
360ml
kremówki 36%
3
białka
1
łyżkę cukru
Sos
czekoladowy z tego
przepisu
Jedno
brownie z tego
przepisu
100g
obranych i posiekanych migdałów
70g
roztopionej białej czekolady
70g
startej mlecznej czekolady
Tarta:
1.
Masło połącz z mąką, cukrem i solą, ucierając między palcami,
aż będzie miało konsystencję mokrego piasku. Możesz to zrobić w
malakserze, będzie szybciej.
2.
Do masy maślano-mącznej dodaj 4 łyżki wody i zagnieć szybko (lub
zmiksuj). Dodawaj po łyżce, aż ciasto zejdzie się i uformuje
zwartą kulę. Do mojego weszło nieco ponad 6 łyżek. Zawiń je w
folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.
3.
Schłodzone
ciasto rozwałkuj i ostrożnie przenieś na formę do tarty (u mnie
24cm średnicy, 2cm wysokości). Dokładnie dociśnij ciasto do
ścianek formy, jeszcze nie odcinaj nadmiaru. Gęsto nakłuj dno
widelcem, aby nie napuchło w czasie pieczenia.
Piecz 7-10 minut, aż będzie złociste. Wystudź w formie.
4.
W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy i brownie. Ciasto powinno
być dobrze schłodzone.
Mus:
5.
2/3 kremówki podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia.
Zalej nią czekoladę, odstaw na 1-2 minuty. Wymieszaj dokładnie, aż
cała czekolada będzie roztopiona. Może być konieczne podgrzanie w
mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jeśli korzystasz z
mikrofalówki, podgrzewaj masę przez 10s, mieszaj i powtarzaj, aż
czekolada się roztopi. Odstaw do wystudzenia.
6.
Pozostałą kremówkę ubij na sztywno, podobnie jak białka (jajka
najlepiej w kąpieli wodnej). Kremówkę dodaj do masy czekoladowej,
wymieszaj. Ostrożnie wmieszaj białka. Gotowy mus odstaw na później.
Całość:
7.
Dno skorupki posmaruj roztopioną białą czekoladą, odstaw do
zastygnięcia. Zapobiegnie to nasiąkaniu i ciasto zachowa chrupkość.
8.
Brownie obetnij tak, by ciasto miało wysokość góra 1-1,3cm.
Umieść w tarcie. Zalej musem czekoladowym, posyp startą mleczną
czekoladą, polej sosem czekoladowym. Posyp posiekanymi migdałami.
Schłódź przez kilka godzin, aż mus zgęstnieje.
I
gotowe!
Uff,
jest przy tym cieście trochę pracy, ale w zasadzie wszystkie
składniki (poza musem) można przygotować wcześniej i tylko złożyć
je w całość. Mówię Wam – jest genialne. Nie wiem, czy osoba,
która wymyśliła tę pozycję w menu „The Pie Hole” wypróbowała
swoją kreację, ale pomysł jest świetny i na pewno jeszcze będę
go wykorzystywać. Jak i inne ciasta z serialu – pomysłów jest
multum, a wszystkie bardzo oryginalne. Spróbujcie koniecznie,
brownie w tarcie zdecydowanie się sprawdza!
Jedliście
kiedyś takie nietypowe tarty?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz