Amerykańskie fudge jest bliskim kuzynem krówki, choć różni się sposobem przygotowania i składnikami.

Czekoladowy sos do wszystkiego – czyli płynna „krówka”

/
0 Comments

Amerykańskie fudge jest bliskim kuzynem krówki, choć różni się sposobem przygotowania i składnikami.
Pod tą nazwą kryje się jednak jeszcze inny produkt, tak zwane „hot fudge”, czyli… Gorąca krówka? Nic bardziej mylnego.
Hot fudge to po prostu gęsty sos czekoladowy, uwielbiany przez Amerykanów dodatek do lodów i nie tylko. I wcale im się nie dziwię, że „gorącą krówkę” darzą taką miłością – jest genialna. W lodówce ma stałą konsystencję, można wyjadać ją łyżką, ale wystarczy odrobina ciepła i masa zmienia się w cudownie bogaty, intensywnie czekoladowy sos, który wciąż można wyjadać, ale równie dobrze może zostać wykorzystany do polania dowolnego deseru lub nawet jako glazura do ciasta czekoladowego. I znika ekspresowo, więc radzę od razu zrobić podwójną (albo i potrójną!) porcję. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników czekolady!

Potrzebujesz:

85g kakao
180g cukru
280ml kremówki 36%
225g masła
6 łyżeczek ekstraktu waniliowego

1. Kakao, cukier i kremówkę podgrzej na malutkim ogniu, ciągle mieszając. Na początku masa będzie bardzo gęsta, ale szybko cukier zacznie się topić.
2. Gdy masa będzie już gorąca, ale nie zacznie wrzeć, dodaj pokrojone w kostkę masło i ekstrakt. Mieszaj, aż całe masło będzie rozpuszczone.
3. Gotowy sos przelej przez sitko do dużego słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia (choć na pewno nie wytrzyma tak długo).

I gotowe!

Proste, prawda? Tylko kilka składników, parę minut pracy i otrzymujemy niesamowity sos, w zasadzie do wszystkiego. Mój nie ostał się długo, został wykorzystany w bardzo nietypowej tarcie… O której już niedługo!


Kupujecie sosy czekoladowe czy robicie swoje własne?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB