Zdradzę Wam pewien sekret… Nigdy wcześniej nie jadłam brownie.

Klasyczne brownie – czyli połączenie ciasteczka i ciasta

/
0 Comments

Zdradzę Wam pewien sekret… Nigdy wcześniej nie jadłam brownie.

Naprawdę! Pierwszy raz spróbowałam tego kultowego ciasta dopiero, gdy zrobiłam je kilka tygodni temu i muszę przyznać, że doskonale rozumiem miłość, jaką jest darzone. Intensywnie czekoladowe, lepkie, ni to ciasto, ni wielkie ciasteczko, trochę podobne teksturą do krówki. Jednym słowem – pycha!
W zasadzie właśnie to słowo najlepiej opisuje ten deser, jest absolutnie przepyszny. Zdradzę Wam jednak drugi sekret – nie piekłam go tak po prostu… Wykorzystałam je w… Tarcie. Tarta z brownie? Jak najbardziej! Ale o tym następnym razem…

Potrzebujesz:

120g masła
120g czekolady
3 jajka
300g cukru
110g mąki
30g kakao

1. Masło roztop z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie topnieć. Ostudź lekko.
2. Do masy dodaj jajka, mąkę i kakao, wymieszaj krótko do połączenia składników. Przelej do formy (u mnie okrągła 22cm). Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudź.

I gotowe!

Kolejne ekspresowe i niesamowicie pyszne ciasto (pamiętacie pięciominutowe ciasto bez jajek imasła?), które możecie zrobić w chwilę, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego! I zdecydowanie warto, jest tak intensywnie czekoladowe, że spokojnie może zaspokoić głód słodkości, a przy okazji dostarczyć czekoladowych endorfin i poprawić humor.


Lubicie brownie?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB