Strony

poniedziałek, 27 lutego 2017

Najlepszy domowy syrop pomarańczowy – czyli eksplozja pomarańczowości



Próbowaliście kiedyś czegoś, co smakowało bardziej pomarańczowo od pomarańczy? Taki jest ten syrop.

środa, 22 lutego 2017

Pączki, przepis 2 – czyli muzyczne słodkości


Na pewno kojarzycie piosenkę „Uptown Funk” Bruno Marsa, hit sprzed paru lat, przed którym nie dało się uciec.

poniedziałek, 20 lutego 2017

Mousse au chocolat – czyli ulubiony przysmak pewnego profesora


Trochę bardziej zaawansowana wersja klasycznego francuskiego deseru.

piątek, 17 lutego 2017

środa, 15 lutego 2017

Wiedeńskie zawijaski – czyli ciasteczka przekładane


Jedno z wyzwań technicznych w ostatniej serii The Great British Bake Off.
Te ciasteczka na pozór wydają się prościutkie. Ot, ubić masło z cukrem, dodać mąkę, piec. Krem nie stanowi żadnego problemu, dżem można kupić… A jednak uczestnikom GBBO sprawiły sporo problemów, a i ja nie uniknęłam błędu, choć wiedziałam, jak należy je przygotować. Nie wymagają skomplikowanych składników, są ekspresowe do przygotowania i tak delikatne, że rozpadają się w rękach. Dosłownie rozpływają się w ustach!

Potrzebujesz:

Na ciasto:
250g bardzo miękkiego masła
50g cukru pudru
225g mąki
25g mąki ziemniaczanej

Do wypełnienia:
200g malin (mogą być mrożone)
250g cukru
1/3 porcji amerykańskiego kremu maślanego z tego przepisu

1. Maliny umieść w garnku i rozbij przy pomocy tłuczka do ziemniaków (możesz je również zblendować). Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj, aż osiągniesz konsystencję gęstego dżemu. Gotowe maliny przełóż do niskiego, szerokiego naczynia, przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce. Możesz je przepuścić przez sitko, jeśli chcesz uniknąć pestek.
2. Masło ubij dokładnie z cukrem. Dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia. Przełóż miksturę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskaj na papier do pieczenia kółka o średnicy 5cm. Blachę z ciastkami schłódź przez 30 minut. Piecz 13-15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
3. Przygotuj krem maślany według przepisu. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.
4. Na schłodzone ciasteczko wyciśnij rozetkę z kremu maślanego, dodaj dżem malinowy i przykryj drugim ciastkiem, tworząc „kanapkę”. Powtarzaj, aż skończą się składniki.

I gotowe!

Jeśli nie zapomnicie schłodzić ciasta przed pieczeniem, powinniście otrzymać delikatne, kruche zawijasy, bardzo słodkie, ale przełamane kwaskowatym smakiem malin. Są świetne na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a dżem podeschnie lekko i stanie się niemal jak naturalny żelek. Choć w nazwie mają Wiedeń, z Austrią nie mają nic wspólnego, są za to wariacją na temat bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii Victoria’s sandwich, przekładanego biszkoptu z kremem maślanym i dżemem. Muszę ją kiedyś zrobić… :)


Lubicie ciasteczka z dżemem?

poniedziałek, 13 lutego 2017

Crème brûlée bez palnika – czyli francuska klasyka dla każdego

Kiedyś zrobiłam crème brûlée i stwierdziłam, że jest przereklamowany. Myliłam się.

środa, 8 lutego 2017

Pączki, przepis 1 – czyli słodka propozycja na tłusty czwartek


Domowe pączki robię od dawna, choć z tego przepisu korzystałam po raz pierwszy.

poniedziałek, 6 lutego 2017

Faworki – czyli smaki karnawału


Są całkiem proste, jednak przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości.

środa, 1 lutego 2017

Ciasto lorda Lamingtona – czyli australijski klasyk


Niedawno mieszkańcy Australii obchodzili święto narodowe, więc na stołach pojawiły się tradycyjne ciasta.