Próbowaliście kiedyś czegoś, co
smakowało bardziej pomarańczowo od pomarańczy? Taki jest ten
syrop.
Strony
▼
poniedziałek, 27 lutego 2017
środa, 22 lutego 2017
Pączki, przepis 2 – czyli muzyczne słodkości
Na pewno kojarzycie piosenkę
„Uptown Funk” Bruno Marsa, hit sprzed paru lat, przed którym nie
dało się uciec.
poniedziałek, 20 lutego 2017
piątek, 17 lutego 2017
środa, 15 lutego 2017
Wiedeńskie zawijaski – czyli ciasteczka przekładane
Jedno z wyzwań
technicznych w ostatniej serii The Great British Bake Off.
Te ciasteczka na pozór wydają się
prościutkie. Ot, ubić masło z cukrem, dodać mąkę, piec. Krem
nie stanowi żadnego problemu, dżem można kupić… A jednak
uczestnikom GBBO sprawiły sporo problemów, a i ja nie uniknęłam
błędu, choć wiedziałam, jak należy je przygotować. Nie wymagają
skomplikowanych składników, są ekspresowe do przygotowania i tak
delikatne, że rozpadają się w rękach. Dosłownie rozpływają się
w ustach!
Potrzebujesz:
Na ciasto:
250g bardzo miękkiego masła
50g cukru pudru
225g mąki
25g mąki ziemniaczanej
Do wypełnienia:
200g malin (mogą być mrożone)
250g cukru
1/3 porcji amerykańskiego kremu
maślanego z tego
przepisu
1. Maliny umieść w garnku i rozbij
przy pomocy tłuczka do ziemniaków (możesz je również
zblendować). Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
Gotuj, aż osiągniesz konsystencję gęstego dżemu. Gotowe maliny
przełóż do niskiego, szerokiego naczynia, przykryj folią
spożywczą i schłódź w lodówce. Możesz je przepuścić przez
sitko, jeśli chcesz uniknąć pestek.
2. Masło ubij dokładnie z cukrem.
Dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia. Przełóż
miksturę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i
wyciskaj na papier do pieczenia kółka o średnicy 5cm. Blachę z
ciastkami schłódź przez 30 minut. Piecz 13-15 minut w temperaturze
190 stopni Celsjusza.
3. Przygotuj krem maślany według
przepisu. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie
gwiazdy.
4. Na schłodzone ciasteczko
wyciśnij rozetkę z kremu maślanego, dodaj dżem malinowy i
przykryj drugim ciastkiem, tworząc „kanapkę”. Powtarzaj, aż
skończą się składniki.
I gotowe!
Jeśli nie zapomnicie schłodzić
ciasta przed pieczeniem, powinniście otrzymać delikatne, kruche
zawijasy, bardzo słodkie, ale przełamane kwaskowatym smakiem malin.
Są świetne na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a
dżem podeschnie lekko i stanie się niemal jak naturalny żelek.
Choć w nazwie mają Wiedeń, z Austrią nie mają nic wspólnego, są
za to wariacją na temat bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii
Victoria’s sandwich, przekładanego biszkoptu z kremem maślanym i
dżemem. Muszę ją kiedyś zrobić… :)
Lubicie ciasteczka z dżemem?
poniedziałek, 13 lutego 2017
piątek, 10 lutego 2017
środa, 8 lutego 2017
poniedziałek, 6 lutego 2017
środa, 1 lutego 2017
Ciasto lorda Lamingtona – czyli australijski klasyk
Niedawno mieszkańcy Australii
obchodzili święto narodowe, więc na stołach pojawiły się
tradycyjne ciasta.