Strony

poniedziałek, 30 stycznia 2017

środa, 25 stycznia 2017

Porozmawiajmy o czekoladzie – czyli parę słów o temperowaniu

Źródło: http://generationhealth.co.nz/wp-content/uploads/2014/01/cacao-beans-and-choco-original.jpg

Dzisiejszy wpis przyda Wam się już niedługo!

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Chleb pszenny z dodatkami – czyli pyszny chlebek z maszyny


Dzisiaj parę słów dla tych, którzy wolą piec własne chleby, niż polegać na niepewnych wypiekach z piekarni lub, co gorsza, marketów.

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Spritzgebäck z twistem – czyli niemieckie ciasteczka trochę inaczej


Zaczęło się od zbytniej pewności siebie, a skończyło na świetnym przepisie.

piątek, 13 stycznia 2017

Królowa puddingów – czyli deser z chlebem


Tak, to kolejny wypiek, w którym znajdziecie chleb. I w dodatku wcale go nie czuć!

środa, 11 stycznia 2017

Batoniki owsiane – czyli pyszne drugie śniadanie


Miały być drugim śniadaniem na tydzień. Zniknęły w parę godzin.

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Sernik – czyli jak polubiłam to ciasto


Podobnie, jak w przypadku makowca, bardzo długo nie lubiłam sernika. Dopóki nie zaczęłam robić go sama.

piątek, 6 stycznia 2017

Drożdżowe babeczki rumowe – czyli lekkość na talerzu


Na początku był drożdżowy wieniec z suszonymi owocami i szafranem, rozpowszechniony w Europie dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu.