Sprawdź mój nowy projekt, gdzie opisuję swoją przygodę z ręcznie robionymi mydłami i popkulturą!
Polub mnie na Facebooku!
Najpopularniejsze
-
Mam bardzo mieszane uczucia co do tej polewy. Z jednej strony – wygląda wspaniale i zdecydowanie jest hitem. Z drugiej… Nie chciała si...
-
Amerykanie i Brytyjczycy kochają cukier.
-
„ Karmelizowana czekolada” brzmi bardzo wykwintnie i skomplikowanie, prawda?
-
Myślicie pewnie, że ciasto z miodem nie jest zbyt wiosenne?
-
Kiedyś zrobiłam crème br û lée i stwierdziłam, że jest przereklamowany. Myliłam się.
-
Ten krem przez dłuższy czas mi nie wychodził. Na szczęście, jest bardzo prosty sposób na naprawienie rozwarstwionej masy, więc się nie ...
-
Gdy pierwszy raz zrobiłam crème pat stwierdziłam, że to budyń. Sprężysta konsystencja, gęsty, idealny do zajadania łyżeczką, pokrywa ...
-
Długo się zastanawiałam, czy szykować to ciasto, aż było niemal za późno.
-
Źródło: http://generationhealth.co.nz/wp-content/uploads/2014/01/cacao-beans-and-choco-original.jpg Dzisiejszy wpis przyda Wam się ...
Archiwum
-
2017
(56)
- grudnia (4)
- listopada (5)
- października (6)
- czerwca (6)
- maja (3)
- kwietnia (6)
- marca (7)
- lutego (10)
- stycznia (9)
-
2016
(69)
- grudnia (11)
- listopada (9)
- października (15)
- września (14)
-
sierpnia
(13)
- Swiss meringue buttercream – czyli krem maślany na...
- Ciasto makowe - czyli zapach relaksu
- Czekoladowe jaskółki wiosny nie czynią – czyli pie...
- Golden syrup - czyli płynne złoto
- Buttercream lub krem maślany – przepis amerykański...
- Rolada z uroczymi Pikaczami - czyli Pikachuuu!
- Brytyjskie teacakes - czyli „najlepszy deser jaki ...
- Sekret bitej śmietany - czyli dlaczego wolę butter...
- Babeczki z zieloną herbatą matcha - czyli zielono mi!
- Naleśniki Idealne - czyli dwa przepisy w jednym
- A miało być tak równo... - czyli o dzieleniu i wyr...
- Niespodzianka! - czyli jak zrobić ciasto z wysypuj...
- Ciasto mięciutkie jak kołderka - czyli jak zrobić ...
- lipca (7)
Etykiety
czekolada
ciasto
ciasto idealne
przepis idealny
GBBO
The Great British Bake Off
Boże Narodzenie
ciasteczka
dodatki
kakao
podsumowanie odcinka
hit
owoce
babeczki
bakalie
przepisy bez jajek
biszkopt
bita śmietana
cynamon
drożdże
krem maślany
podstawy
ciasto czekoladowe
ciasto drożdżowe
ciasto kruche
wyzwanie GBBO
Ciasteczkowy Poniedziałek
Wielka Brytania
ciasta dla dorosłych
ciasto ekspresowe
karmel
kuchnia francuska
alkohol
fondant
rzeźbienie
styl angielski
IMB
biała czekolada
ciasto cytrynowe
kuchnia polska
masa cukrowa
tarta
tłusty czwartek
wanilia
Halloween
Wielkanoc
biszkopty
chleb
dekorowanie ciasteczek
ganache
krem
kuchnia amerykańska
lukier plastyczny
mak
pomarańcze
rolada
sok pomarańczowy
syrop
tort klasyczny
truskawki
Harry Potter
Japonia
babeczki idealne
beza szwajcarska
ciasto bez pieczenia
ciasto z niespodzianką
cytryna
golden syrup
imbir
italian meringue buttercream
krem na bezie włoskiej
mięta
pierniki
pokemon
pokemon go
pączki
rum
róże
solony karmel
torty
wiśnie
CFP
Cake Festival Poland
Francja
Gdzie Pachną Stokrotki
Katowice
Lineage II
Pikachu
Pushing Daisies
Stardew Valley
banan
bez pieczenia
beza włoska
brownie
budyń
buttercream
ciasta do rzeźbienia
ciasto francuskie
ciasto makowe
ciasto parzone
ciasto waniliowe
cmentarzysko przepisów
dekorowanie pierników
delicje
dynia
dżem
eksperymenty
figurki
gry
imprezy branżowe
jesień
karmelki
karnawał
kawa
kokos
krem angielski
krem idealny
krem na bezie szwajcarskiej
krówka
krówki
kuchnia rosyjska
kuchnia włoska
lukier
lukier królewski
makowiec
mascarpone
matcha
mincemeat
mus
naleśniki
orzechy
pie
pisanka
pokemongo
przekąski
rabarbar
refleksje
relacja
ser
sos
syrop imbirowy
techniki
temperowanie
tiramisu
wiosna
wytrawne
zielona herbata
Australia
Bake Off - Ale ciacho!
Cake Festival Poland 2017
Coca-Cola
Crème brûlée
Crème caramel
LEGO
Nutella
SMB
Starbucks
The Beatles
Werther's Original
batoniki
beza
bezy bez jajek
bezy wegańskie
brownie sundae pie
cake pops
ceremonia herbaciana
chrust
churros
ciasta świąteczne
ciasto marchewkowe
ciasto ucierane
ciasto z makiem
ciasto-dynia
ciasto-pisanka
crème pâtissière
cukrowe kwiaty
deser
domowe sposoby
dyniowe latte
eggnog
faworki
fondan
galaretka
gingernuts
gofry
gruszki
hot fudge
jabłka
karmalizowana czekolada
karmelizowanie
krem cukierniczy
kuchnia australijska
kuchnia czeska
lasagne
lemon drizzle cake
makiełki
marchewka
marshmallows
masa kajmakowa
masa makowa
mazurek
medovik
melasa
melon
migdały
miodownik
mirror glaze
miód
mięso
mleko
mus czekoladowy
obiad
paszteciki
pianki
piernik
piwo
pizza
placek
pokeball
polewa
polewa idealna
polewa lustrzana
przepisy z dynią
przyprawy korzenne
ptysie
pudding
pumpkin spice latte
płatki owsiane
recenzja
rosyjskie tylki
royal icing
russian piping tips
ryż dmuchany
serek homogenizowany
sernik
swiss meringue buttercream
teacakes
tort LEGO
treacle tart
tylki cukiernicze
wegańskie
zefiry
zioła
zombie
śliwki
Dziękuję za przepisy :D
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam, obejrzałam filmik i znalazłam dwie rzeczy które się różnią między nimi a moim przepisem: zazwyczaj nie dodaję masła, więc kolejnym razem spróbuję, nie zdejmowałam również patelni przed wlaniem ciasta, może zbyt szybko przywierało i dlatego działy mi się różne dziwne rzeczy (np. naleśnik zjarał się zanim olej się na dobre rozgrzał) :D Zobaczę co wyjdzie i się odezwę, a jak nadal będzie coś nie tak, przeanalizuję wszystko jeszcze raz :D
Przetestuję na żywo jak najszybciej się da, dzisiaj miałam rewolucję kuchenną bo zmywarka się nam zbuntowała, herbaty sobie nawet nie mogłam zrobić bo brak dostępu do tej części mieszkania :D
Marta
Trzymam kciuki, aby Ci wyszło! Z tym przepisem jeszcze mi się nie zdarzyło, aby coś poszło nie tak, choć robiłam i wersję podstawową i dla leni (tę drugą częściej). Nie zawsze zdejmuję patelnię, ale jednak lepiej, żeby chwilę odpoczęła. Może Twoje niepowodzenia to właśnie kwestia patelni?
OdpowiedzUsuńNiezłe przygody macie w tym mieszkaniu, a to prąd, a to znów zmywarka... :D
Samej patelni chyba nie, bo próbowałam na trzech (chyba, że wszystkie są złe :D), ale najpierw zrobię eksperyment z tym odstawianiem, a w razie niepowodzenie będę próbować dalej, aż w końcu zostanę mistrzem naleśników :D
OdpowiedzUsuńMarta
Raz miałam problem z tym, że ciasto nie chciało się dobrze usmażyć na żadnej z trzech patelni, do dzisiaj nie wiem, co się stało. Ale trzymam kciuki, żeby Ci się udało i żebyś została Mistrzynią Naleśników! :D
OdpowiedzUsuńMoże po prostu zbiorowy bunt :D A potem wezmę dotację na otworzenie naleśnikarni i wywrócę swoje życie do góry nogami!
OdpowiedzUsuńMarta
To świetny pomysł, masz moją patelnię! :D
OdpowiedzUsuńDobra, robiłam w końcu wczoraj naleśniki (pierwszy raz na nowym mieszkaniu), czas na update w komentarzu. Skorzystałam z wersji dla leni (nie mam jeszcze tutaj mikrofalówki, a nie chciało mi się robić kąpieli wodnej), ale użyłam triku z odstawieniem patelni i chyba to pomogło. Już nie pamiętam, ale bardzo możliwe że wcześniej wlewałam ciasto od razu na rozgrzany olej i prawie wybuchało :D Niby szczegół, ale od razu przyjemniej mi się smażyło bez strachy, że zaraz doznam poparzeń trzeciego stopnia. Będę testować dalej, aż dojdę do biegłości. Jeszcze raz dzięki za przepisy!!! :D
OdpowiedzUsuńMarta
Super! Bardzo się cieszę, że się udały! Ważne, że się przełamałaś i teraz powinno pójść z górki. :) trzymam kciuki za kolejne naleśniczadła!
Usuń