Sprawdź mój nowy projekt, gdzie opisuję swoją przygodę z ręcznie robionymi mydłami i popkulturą!
Polub mnie na Facebooku!
Najpopularniejsze
-
Mam bardzo mieszane uczucia co do tej polewy. Z jednej strony – wygląda wspaniale i zdecydowanie jest hitem. Z drugiej… Nie chciała si...
-
Amerykanie i Brytyjczycy kochają cukier.
-
„ Karmelizowana czekolada” brzmi bardzo wykwintnie i skomplikowanie, prawda?
-
Myślicie pewnie, że ciasto z miodem nie jest zbyt wiosenne?
-
Kiedyś zrobiłam crème br û lée i stwierdziłam, że jest przereklamowany. Myliłam się.
-
Ten krem przez dłuższy czas mi nie wychodził. Na szczęście, jest bardzo prosty sposób na naprawienie rozwarstwionej masy, więc się nie ...
-
Tarta z chlebem i złocistym syropem, czy to nie brzmi intrygująco?
-
Na początku był drożdżowy wieniec z suszonymi owocami i szafranem, rozpowszechniony w Europie dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiem...
-
Gdy pierwszy raz zrobiłam crème pat stwierdziłam, że to budyń. Sprężysta konsystencja, gęsty, idealny do zajadania łyżeczką, pokrywa ...
Archiwum
-
2017
(56)
- grudnia (4)
- listopada (5)
- października (6)
- czerwca (6)
- maja (3)
- kwietnia (6)
- marca (7)
- lutego (10)
- stycznia (9)
-
2016
(69)
- grudnia (11)
- listopada (9)
- października (15)
-
września
(14)
- Po prostu ideał – czyli najlepsze ciasto czekoladowe
- Maślane problemy – czyli piąty odcinek siódmej ser...
- Hand-raised pie - czyli pasztecik na szklance
- Solony karmel - czyli niespodziewane połączenie
- Smak wakacji – czyli gofry
- Jak wygląda koronka – czyli czwarty odcinek siódme...
- Treacle tart - czyli ulubione ciasto Harry’ego Pot...
- Jak na drożdżach – czyli trzeci odcinek siódmego s...
- Najlepsze muffinki marchewkowe pod Słońcem - czyli...
- Biszkopt genueński - czyli miękkość! Puszystość! D...
- Domowe delicje - czyli jak sklepowe!
- Bake Off – Ale ciacho – czyli dlaczego brytyjski f...
- Lustrzana polewa - czyli lustereczko, powiedz przecie
- Upadła Statua Wolności – czyli drugi odcinek The G...
- sierpnia (13)
- lipca (7)
Etykiety
czekolada
ciasto
ciasto idealne
przepis idealny
GBBO
The Great British Bake Off
Boże Narodzenie
ciasteczka
dodatki
kakao
podsumowanie odcinka
hit
owoce
babeczki
bakalie
przepisy bez jajek
biszkopt
bita śmietana
cynamon
drożdże
krem maślany
podstawy
ciasto czekoladowe
ciasto drożdżowe
ciasto kruche
wyzwanie GBBO
Ciasteczkowy Poniedziałek
Wielka Brytania
ciasta dla dorosłych
ciasto ekspresowe
karmel
kuchnia francuska
alkohol
fondant
rzeźbienie
styl angielski
IMB
biała czekolada
ciasto cytrynowe
kuchnia polska
masa cukrowa
tarta
tłusty czwartek
wanilia
Halloween
Wielkanoc
biszkopty
chleb
dekorowanie ciasteczek
ganache
krem
kuchnia amerykańska
lukier plastyczny
mak
pomarańcze
rolada
sok pomarańczowy
syrop
tort klasyczny
truskawki
Harry Potter
Japonia
babeczki idealne
beza szwajcarska
ciasto bez pieczenia
ciasto z niespodzianką
cytryna
golden syrup
imbir
italian meringue buttercream
krem na bezie włoskiej
mięta
pierniki
pokemon
pokemon go
pączki
rum
róże
solony karmel
torty
wiśnie
CFP
Cake Festival Poland
Francja
Gdzie Pachną Stokrotki
Katowice
Lineage II
Pikachu
Pushing Daisies
Stardew Valley
banan
bez pieczenia
beza włoska
brownie
budyń
buttercream
ciasta do rzeźbienia
ciasto francuskie
ciasto makowe
ciasto parzone
ciasto waniliowe
cmentarzysko przepisów
dekorowanie pierników
delicje
dynia
dżem
eksperymenty
figurki
gry
imprezy branżowe
jesień
karmelki
karnawał
kawa
kokos
krem angielski
krem idealny
krem na bezie szwajcarskiej
krówka
krówki
kuchnia rosyjska
kuchnia włoska
lukier
lukier królewski
makowiec
mascarpone
matcha
mincemeat
mus
naleśniki
orzechy
pie
pisanka
pokemongo
przekąski
rabarbar
refleksje
relacja
ser
sos
syrop imbirowy
techniki
temperowanie
tiramisu
wiosna
wytrawne
zielona herbata
Australia
Bake Off - Ale ciacho!
Cake Festival Poland 2017
Coca-Cola
Crème brûlée
Crème caramel
LEGO
Nutella
SMB
Starbucks
The Beatles
Werther's Original
batoniki
beza
bezy bez jajek
bezy wegańskie
brownie sundae pie
cake pops
ceremonia herbaciana
chrust
churros
ciasta świąteczne
ciasto marchewkowe
ciasto ucierane
ciasto z makiem
ciasto-dynia
ciasto-pisanka
crème pâtissière
cukrowe kwiaty
deser
domowe sposoby
dyniowe latte
eggnog
faworki
fondan
galaretka
gingernuts
gofry
gruszki
hot fudge
jabłka
karmalizowana czekolada
karmelizowanie
krem cukierniczy
kuchnia australijska
kuchnia czeska
lasagne
lemon drizzle cake
makiełki
marchewka
marshmallows
masa kajmakowa
masa makowa
mazurek
medovik
melasa
melon
migdały
miodownik
mirror glaze
miód
mięso
mleko
mus czekoladowy
obiad
paszteciki
pianki
piernik
piwo
pizza
placek
pokeball
polewa
polewa idealna
polewa lustrzana
przepisy z dynią
przyprawy korzenne
ptysie
pudding
pumpkin spice latte
płatki owsiane
recenzja
rosyjskie tylki
royal icing
russian piping tips
ryż dmuchany
serek homogenizowany
sernik
swiss meringue buttercream
teacakes
tort LEGO
treacle tart
tylki cukiernicze
wegańskie
zefiry
zioła
zombie
śliwki
Hej zamierzam wypróbować Twój przepis z białą czekoladą ale mam kilka pytań bo też mam już za sobą nie udane próby :( 1. Czy w końcu ma znaczenie jaki krem damy pod polewę (chce użyć kremu maślanego z dodatkiem żółtka i kefiru - nie wiem jak się nazywa ale jest pyszny :p), 2. czy kolor kremu pod polewą ma znaczenie czy jak będzie Ciemny to nie będzie przebijać? 3. Mocno schłodzić czyli rozumiem że w zamrażalniku (ile czasu?). 4. Co to płynna glukoza (gdzie kupić do tej pory po dwóch ciążach unikałam glukozy i znam tylko w proszku)?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Hej, pytanie czy taka polewa ciemna przykleić sie na tort że śmietana? Rzecz jasna wyleje ja na biszkopt..a tort dobrze schlidzr w lodówce.
OdpowiedzUsuńWitam, dzisiaj po raz pierwszy w życiu odważyłam się wypróbować lustrzaną polewę - wersja z ciemną czekoladą. Jako masy użyłam serka mascarpone zmiksowanego z cukrem pudrem. Schłodziłam i się udało! Nadal jestem w szoku, tym bardziej, że rzadko coś piekę. Bardzo dziękuję za przepis i gorąco polecam!
OdpowiedzUsuń