Tarta z chlebem i złocistym syropem, czy to nie brzmi intrygująco?

Treacle tart - czyli ulubione ciasto Harry’ego Pottera

/
0 Comments

Tarta z chlebem i złocistym syropem, czy to nie brzmi intrygująco?

Treacle tart, w Polsce znana jako tarta kajmakowa lub melasowa, jest tradycyjnym brytyjskim deserem, który ma swoje specjalne miejsce w sercach mieszkańców Wysp. Według J. K. Rowling, jest to ulubione ciasto Harry’ego Pottera. Harry czuje jego zapach podczas wąchania najsilniejszego eliksiru miłosnego na świecie, który wydziela aromat tego, co wąchający lubi najbardziej. Samo ciasto pachnie słodko, karmelowo, choć dobrze wyczuwalny jest aromat skórki cytrynowej.
Zrobiłam tę tartę w zeszłym roku, w ramach „wyzwania GBBO”, w czasie którego przygotowywałam przepisy techniczne z trzeciej serii. Choć nam smakowała, raczej nie będę jej powtarzać. Przepis, którego użyłam, opracowała jurorka GBBO, Mary Berry i jest dostępny na stronie BBC.

Potrzebujesz:

Na ciasto
250g mąki
130g twardego masła
2-3 łyżki zimnej wody (najlepiej schłodzonej w lodówce)

Na wypełnienie
400g złocistego syropu (przepis tutaj)
150g poszatkowanego w blenderze chleba tostowego (ale równie dobrze sprawdzi się panko, japońska bułka tarta, którą można dostać w niektórych marketach w dziale z japońską kuchnią)
2 cytryny (skórka i sok)
1 jajko, ubite lekko z łyżką wody

1. Wsyp mąkę do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie wymieszaj składniki, rozcierając masło między palcami i „wcierając” je w mąkę. Ucieraj, aż całe masło będzie połączone z mąką, a masa będzie miała konsystencję mąki krupczatki lub bardzo drobnej bułki tartej. Można również użyć do tego blendera lub malaksera.
2. Dodawaj wodę, łyżka po łyżce, aż ciasto zejdzie się w gładką kulę. Schłódź przez 20 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posmaruj masłem formę do tarty z wyjmowanym dnem, najlepiej nadają się o średnicy 18-20cm.
4. Oderwij około 150g ciasta i rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie. Nawiń na wałek i ostrożnie przełóż na foremkę. Ostrożnie dociśnij ciasto, wypełniając zagłębienia w formie i odetnij nadmiar. Nakłuj widelcem ciasto na dnie, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza.
5. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przenieś na kawałek folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Posmaruj masłem roztrzepanym z wodą i włóż do lodówki.
6. Aby przygotować wypełnienie, wlej syrop do garnka i podgrzej lekko. Dodaj chleb, sok i skórkę z cytryny i wymieszaj. Sprawdź konsystencję – jeśli syrop jest zbyt płynny, zagęść chlebem. Schłódź.
7. Wlej schłodzony syrop do wyłożonej ciastem formy i wyrównaj wierzch.
8. Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i potnij na cienkie paski (około 1cm szerokości). Posmaruj brzeg ciasta w formie jajkiem i zacznij układać przeplatankę.
9. Najpierw połóż paski w jedną stronę, zaczynając od środkowego, najdłuższego. Nie dociskaj ich jeszcze do ciasta w formie. Odegnij lekko co drugi pasek i połóż pierwszy w przeciwną stronę. Rozłóż paski i podnieś te, które wcześniej nie były ruszane. Połóż kolejny pasek w przeciwną stronę i powtarzaj, aż osiągniesz efekt przeplatanego wierzchu. Odetnij nadmiar ciasta.
10. Piecz około 10 minut w temperaturze 200 stopni, potem zmniejsz do 180 i piecz kolejne 25-30 minut. Jeśli przeplatanka zacznie ciemnieć zbyt szybko, przykryj tartę folią spożywczą.
11. Upieczone ciasto wyjmij z lodówki i pozwól, by schłodziło się w formie. Możesz podawać je na ciepło lub zimno, z kulką lodów waniliowych lub kwaśną śmietaną.

I gotowe!

Wbrew pozorom, tarta jest prosta w wykonaniu i najtrudniejszym elementem jest wierzchnia przeplatanka. W zasadzie nie może się nie udać, chyba że wlejemy gorący syrop do formy i rozpuścimy masło. Jeśli lubicie smak cytryny i karmelu – to coś dla Was! Ale ostrzegam – nie można zjeść zbyt dużo, jest tak słodka i lepka, że można się zakleić już po jednym kawałku. :)


Jakie tarty lubicie najbardziej?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB