Jeśli nie lubicie rabarbaru, świetnie nadadzą się również inne owoce!

Proste ciasto z rabarbarem – czyli smak wiosny

/
0 Comments

Jeśli nie lubicie rabarbaru, świetnie nadadzą się również inne owoce!

Ja rabarbar lubię od niedawna. Jak byłam młodsza, wolałam jeść słodycze, czasem słodkie do mdłości. Mama nie pozwala słodzić herbaty? No to jak się odwróci – 5 łyżeczek ląduje w kubku! Czekolada? Od razu cała tabliczka! Cukierki pochłaniałam niemalże na kilogramy… A dzisiaj? Nienawidzę słodzonej herbaty, czekolady mam dość po kilku kostkach, a cukierków nie tknęłam od lat, z wyjątkiem pewnych francuskich pyszności, które nawet nie są słodkie. Dopiero jako nastolatka zaczęłam doceniać inne smaki i obecnie uwielbiam wszelkie kwaśności – w tym właśnie rabarbar.
Przepis znalazłam w przepiśniku mojej mamy, krąży on wśród znajomych od lat i stanowi świetną bazę dla wszelkich ciast owocowych, a nawet dla makowca. Jest bardzo szybkie i proste, znika ekspresowo. Proporcje wystarczą na małą blaszkę, więc radzę od razu zrobić podwójną porcję!

Potrzebujesz:

200g cukru
200g roztopionego i ostudzonego masła
200g mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(opcjonalnie – aromat migdałowy, ja pominęłam)
1kg rabarbaru, obranego ze skórki i pokrojonego
dodatkowe 1/3 szklanki cukru

1. Rabarbar zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu, aż puści sok i zmięknie. Pozostaw pod przykryciem.
2. Jajka ubij z cukrem, aż będą gęste i puszyste. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem, wymieszaj. Na koniec dodaj masło i zmiksuj do połączenia.
3. Połowę ciasta przelej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (okrągła 28cm lub prostokątna 18x30. Ja, oczywiście, zrobiłam ciasto na dużej formie i wyszedł naleśnik… Ale przynajmniej pyszny!). Zapiecz krótko w temperaturze 180 stopni Celsjusza (około 5-7 minut, aż wierzch będzie ścięty).
4. Odlej rabarbarowy sok (jest świetny jako kompot!). Ciepłe owoce rozprowadź na zapieczonym cieście, przykryj resztą masy. Piecz około 7-10 minut.

I gotowe!

Szybko, pysznie i naprawdę prosto. Przepis jest bardzo łatwy do zapamiętania i naprawdę wszechstronny – można wykorzystać dowolne owoce lub masę, a efekt będzie świetny. Jeśli tak jak ja lubicie kwaskowate warzywa i owoce – to idealny przepis dla Was! Słodkość ciasta jest idealnie wyrównana przez cierpki posmak rabarbaru.


Jakie wiosenne owoce lubicie najbardziej?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB