Sezon rabarbarowy w pełni, więc wracam do inspiracji z gry komputerowej!

Placek z rabarbarem – czyli powrót growych inspiracji

/
0 Comments

Sezon rabarbarowy w pełni, więc wracam do inspiracji z gry komputerowej!

Podobnie jak w przypadku ciasta z melonem (klik), sięgnęłam po inspirację z gry komputerowej „Stardew Valley”. W pewnym momencie bohater(ka) może zacząć uprawiać rabarbar, który później można sprzedać z profitem lub wykorzystać w cieście, które uwielbiają niektórzy mieszkańcy miasteczka. Dzisiaj pokażę Wam moje podejście do placka z rabarbarem, który można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Samo ciasto możecie trzymać w lodówce do tygodnia lub zamrozić. Owoce nie wymagają wcześniejszego przygotowania poza obraniem i pokrojeniem, ale o tym za chwilę.
Jak poprzednio, gra nie pomaga zbytnio, jeśli chodzi o składniki. Rabarbar, mąka pszenna i cukier – to podstawa growego przepisu. Ja oczywiście dodałam pozostałe niezbędne składniki, ale nie jest ich dużo, obiecuję!
Oryginał wygląda tak:
Źródło: http://stardewvalleywiki.com/Rhubarb_Pie


Potrzebujesz:

Na ciasto:
225g zimnego masła, pokrojonego drobno
350g mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczyptę soli
8-10 łyżek zimnej wody

Na nadzienie:
0,5kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Masło połącz z mąką, cukrem i solą, ucierając między palcami, aż będzie miało konsystencję mokrego piasku. Możesz to zrobić w malakserze, będzie szybciej.
2. Do masy maślano-mącznej dodaj 5 łyżek wody i zagnieć szybko (lub zmiksuj). Dodawaj po łyżce, aż ciasto zejdzie się i uformuje zwartą kulę. Do mojego weszło 9 łyżek. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.
3. Rabarbar obierz i pokrój drobno. Przełóż do miski, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj.
4. Schłodzone ciasto podziel na 2 części, 1/3 i 2/3 objętości. Większą część rozwałkuj i ostrożnie przenieś na formę do tarty (u mnie 24cm średnicy, 2cm wysokości). Dokładnie dociśnij ciasto do ścianek formy, jeszcze nie odcinaj nadmiaru. Gęsto nakłuj dno widelcem, aby nie napuchło w czasie pieczenia.
5. Spód ciasta posyp pozostałą łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nadzienie. Dociśnij „pokrywkę” do ciasta ze spodu, aby się nie rozeszło w czasie pieczenia, ostrym nożem lub kuchennymi nożyczkami odetnij nadmiar. Natnij ciasto w kształt X, aby para miała gdzie uciec. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż będzie ładnie zrumienione. Podawaj na ciepło z lodami lub schłodzone z cukrem pudrem.

I gotowe!

Góra półtorej godziny pracy i mamy pyszne, kwaskowate ciasto, które znika jeszcze szybciej, niż trwa przygotowanie. Wiele zależy od dojrzałości rabarbaru, mój był nieco zbyt kwaśny, ale dodatek cukru pudru zrównoważył smak i całość wyszła przepyszna. Nie mogę się doczekać kolejnego przepisu z tym świetnym warzywem? Owocem?

Jak myślicie, czym jest rabarbar?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB