Jestem z siebie dumna – w końcu wyszedł mi ten przepis!

Opcjonalnie wegańskie babeczki z bananem i karmelizowaną czekoladą – czyli do czterech razy sztuka

/
0 Comments

Jestem z siebie dumna – w końcu wyszedł mi ten przepis!

To czwarte podejście, które w końcu smakuje mi tak, jak powinno – intensywnie bananowo, lekko karmelowo-czekoladowo, mięciutko. Poprzednie trzy… Były lekko przekombinowane, ale kiedyś mi się uda osiągnąć to, co sobie założyłam!
Zaczęłam od założenia, że nie będzie w nich jajka – banan jest świetnym zamiennikiem i dodaje cudowny smak. Potem stwierdziłam, że mogę pójść o jeden krok dalej i zrobić je nie tylko wegańskie, ale i bezglutenowe… I to był błąd. Poprzednie podejścia były gumowate, twarde i namiętnie przyklejały się do papilotek. Kombinowałam z proporcjami składników, ale w końcu postanowiłam dać za wygraną. Są bez jajek i masła, ale z mąką pszenną.
Babeczki są opcjonalnie wegańskie – krem z masą kajmakową dodaje im uroku, ale bez niego są równie smaczne. Jeśli znacie jakieś wegańskie zamienniki masy kajmakowej – dajcie znać!
Z przepisu wychodzi około 12 babeczek.

Potrzebujesz:

Na babeczki:
180g mąki
70g cukru
2 mocno dojrzałe banany
2 łyżki karmelizowanej czekolady (dwa sposoby znajdziecie tu)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
¾ szklanki wody

Na krem:
150g masy kajmakowej
150g masła
trochę suchej karmelizowanej czekolady

1. W misce połącz mąkę, cukier i proszek, wymieszaj dokładnie.
2. Banany rozgnieć widelcem, dodaj z olejem i czekoladą do suchych składników. Wlej ½ szklanki wody, wymieszaj dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj połowę pozostałej wody. Uważaj, by nie było zbyt lejące – powinno mieć konsystencję jogurtu.
3. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wypełnij je ciastem, nalewając do ¾ wysokości. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudź.
4. Masło ubij krótko, dodaj masę kajmakową i wymieszaj dokładnie. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy, wyciśnij szczodrze na babeczki, posyp suchą karmelizowaną czekoladą.

I gotowe!

Mocno bananowe, delikatnie karmelowe, mięciutkie i po prostu pyszne – właśnie takie są te babeczki. Krem świetnie uzupełnia podstawowy smak, ale same w sobie również są niesamowite. W sam raz do weekendowej kawy. :)


Lubicie połączenie banana z karmelem?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB