Długo się zastanawiałam, czy szykować to ciasto, aż było niemal za późno.

Tradycyjne świąteczne ciasto brytyjskie – czyli pijany keks

/
1 Comments

Długo się zastanawiałam, czy szykować to ciasto, aż było niemal za późno.

To znaczy, było o cały miesiąc za późno, ale postanowiłam, że jednak dam mu szansę i zobaczę, jak brytyjska wersja dojrzewającego ciasta będzie smakować. Jest to mieszanka tego, co nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia – bakalii, rozgrzewających przypraw, skórki pomarańczowej i (niekoniecznie w Polsce) brandy lub rumu. Tradycyjnie przygotowywane jest 2-3 miesiące przed świętami, jak staropolski piernik dojrzewający, a później dokarmiane alkoholem przez cały ten czas. Różnica polega na tym, że piernik pieczony jest na tydzień przed świętami, za to brytyjski keks jest dokarmiany już upieczony. Jakim cudem się nie psuje, spytacie? Nie wiem. Pewnie to konserwująca moc alkoholu.
Do świąt pozostał niecały miesiąc, więc przygotowane przeze mnie ciasto będzie trochę oszukane, ale ciekawa jestem, jaki będzie efekt. Przekonamy się za miesiąc. :)
Ponieważ jest to ciasto tradycyjne, to każda gospodyni ma na nie swój przepis, choć niektóre elementy się powtarzają. Ja również przygotowałam swoją wersję, na bazie kilkunastu znalezionych w Internecie przepisów i zawartości szafek. Przez dwa dni cały dom pachniał przyprawami korzennymi i rumem, aż nie mogę się doczekać, aż spróbuję, co też mi wyszło! Podane składniki wystarczą na formę o średnicy 26cm.

Potrzebujesz:

200g rodzynek
75g sułtanek
50g suszonej żurawiny
80g skórki pomarańczowej
70g pestek dyni
140g pestek słonecznika
130g migdałów
40g orzechów włoskich
100g suszonych jabłek
125g brązowego cukru
270g mąki
½ łyżeczki sody
po ½ łyżeczki mielonego imbiru, goździków, kminku, ziela angielskiego, ziaren kolendry (utłuczone w moździerzu lub zmielone w młynku do kawy)
2 łyżeczki cynamonu
3 duże jajka
150ml rumu + więcej do podkarmiania
sok z 1 i ½ pomarańczy
sok z ½ cytryny
250g masła

1. Dzień przed przygotowaniem namocz bakalie w soku z 1 pomarańczy, ½ cytryny i rumie. Pozostaw na całą noc do napęcznienia.
2. W garnuszku rozpuść masło i dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i wlej do bakalii. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ochłodzenia.
3. Do przestudzonych bakalii dodaj resztę składników i wymieszaj. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Zajrzyj do ciasta po około 45-50 minutach – jeśli będzie zbyt szybko się rumienić, przykryj je folią. Jeśli po 1,5h wciąż będzie wilgotne w środku, pozostaw na dodatkowe 20-30 minut, sprawdzając często.
4. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, nakłuj je gęsto wykałaczką. Przy pomocy łyżki lub pędzla cukierniczego nasącz je 2 łyżkami rumu. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto zawiń dokładnie w folię spożywczą. Co 3-4 dni nasączaj je kolejnymi 2 łyżkami rumu. Tydzień przed wigilią przestań je dokarmiać. 3 dni przed odwiń ciasto z folii i pozostaw do przyschnięcia. W dzień podania udekoruj lukrem lub rozpuszczoną czekoladą (niektóre przepisy polecają obłożyć marcepanem, ale ponieważ nie jestem jego fanką, to pominę ten krok).

I gotowe!

A raczej będzie gotowe za miesiąc, gdy odpowiednio nasiąknie rumem. Jeśli nie liczyć czekania, robi się je bardzo szybko i podejrzewam, że może być godną konkurencją dla tradycyjnego piernika staropolskiego. Bogate w suszone owoce i niesamowicie aromatyczne, to ciasto może stać się hitem na wigilijnym stole.


Podoba Wam się taki pijany keks?


You may also like

1 komentarz:

  1. Dziękuję bardzo za ten przepis😍szukałam go dość długo. Przypadkiem zobaczylam w programie tv to ciasto i jestem strasznie ciekawa smaku.czy jeśli zrobię go już teraz to nic mu do grudnia nie będzie? Tzn nie splesnieje?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB