Dawno mnie tu nie było, za co Was bardzo przepraszam!

Babeczki czekoladowe z kremem z solonym karmelem – czyli powrot w wielkim stylu!

/
0 Comments

Dawno mnie tu nie było, za co Was bardzo przepraszam!

Jednakże… Sami rozumiecie. Remont, szczególnie taki, który miał trwać góra miesiąc-dwa, a trwał 5, nie sprzyja kreatywności. Na okres od czerwca do października zawiesiłam niemal całą ciastową działalność, oczywiście poza wcześniej zaplanowanymi zobowiązaniami (widzieliście na Facebooku niecodzienny tort, który zrobiłam na wesele przyjaciółki? :) ). Ale remont szczęśliwie dobiegł końca, wymieniłam stareńki, przypalający wszystko piekarnik na nowy (to naprawdę dziwne, nie musieć sprawdzać co chwilę, czy ciasto się nie przypala) i chęci do pieczenia powróciły!
Dzisiaj pokażę Wam prosty i niesamowicie smaczny przepis na intensywnie czekoladowe babeczki z kremem o smaku solonego karmelu. Połączenie jest świetne i gwarantuję Wam, że trudno się będzie od nich oderwać!
Z przepisu wychodzi 12-16 sztuk, w zależności od rozmiaru papilotek.

Potrzebujesz:

Na ciasto:
100g mąki
120g cukru
40g kakao
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki ciepłej wody
6 łyżek oleju
2 łyżki octu
2 jajka
70g posiekanej czekolady

Na krem – wersja 1:
½ porcji mojego solonego karmelu (przepis znajdziecie tu)
50g miękkiego masła
200g cukru pudru
2 łyżeczki mleka

Na krem – wersja 2:
½ porcji solonego karmelu
300g kremówki min. 36%
2 łyżki cukru pudru

Do ozdoby:
karmelki z czekoladą lub cukierki Werther’s Original

1. W misce połącz suche składniki ciasta, wymieszaj dokładnie.
2. Kawę zalej wodą i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej do suchych składników wraz z olejem i jajkami. Na koniec dodaj ocet i czekoladę. Ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami foremki na muffinki i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe babeczki ostudź.
3. Krem 1: masło ubij, aż będzie puszyste. Dodaj cukier puder i ubij do połączenia. Wlej mleko, zamieszaj krótko. Do masy dodaj solony karmel, wymieszaj dokładnie. Przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i udekoruj dowolnie babeczki.
4. Krem 2: kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj solony karmel i delikatnie wymieszaj. Przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i udekoruj babeczki.
5. Na koniec w gotowy krem włóż karmelki.

I gotowe!

Krem nr 2 jest zdecydowanie mniej słodki i bardziej kremowy, ale bita śmietana może mieć trudności z utrzymaniem kształtu i szybciej rozpuści karmelki. Krem na baziemaślanego kremu w stylu amerykańskim utrzymuje kształt, ale dla niektórych może być zbyt słodki. Wybierzcie sami, która wersja Wam się bardziej podoba; obie są przepyszne, a w połączeniu z intensywnie czekoladowymi babeczkami – niemal idealne.


Jakie karmelki lubicie najbardziej?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB