Przygotowanie w kwietniu ciasta z truskawkami stało się naszą rodzinną tradycją.

Pisankowa rolada – czyli kwietniowe ciasto z truskawkami

/
0 Comments

Przygotowanie w kwietniu ciasta z truskawkami stało się naszą rodzinną tradycją.

Tradycję tę zapoczątkowała moja mama, która zawsze przygotowywała klasyczny biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną, a później ja przejęłam pałeczkę i umieszczałam truskawki w różnych wypiekach. „Dlaczego?”, pewnie zapytacie. „Czy nie lepiej byłoby zaczekać, aż pojawią się tańsze i dużo bardziej aromatyczne owoce?” Otóż 9 kwietnia urodziny obchodziła moja babcia i mama bardzo chciała sprawić jej przyjemność tymi pierwszymi, jeszcze nie do końca idealnymi truskawkami. Choć babci już z nami nie ma, myślę, że tradycję warto pozostawić, jako formę wspomnienia. I dlatego przygotowałam tę roladę.
Babci urodziny najczęściej obchodziłyśmy razem z Wielkanocą i dlatego połączyłam motyw pisanek i niedoskonały, ale pełen wspomnień smak pierwszych truskawek.

Potrzebujesz:

Na wzór:
1 białko jajka
30g cukru
30g mąki
20g miękkiego masła
barwniki spożywcze w dowolnych kolorach (u mnie zielony, niebieski, żółty i czerwony)
wydrukowany wzór pisanek (ja użyłam tego)

Na biszkopt:

4 jajka, osobno białka i żółtka
½ szklanki cukru + 2 łyżki
60g roztopionego masła
¾ szklanki mąki
2 łyżeczki mielonej zielonej herbaty matcha (opcjonalnie)

Do przełożenia:
150g białej czekolady
250ml kremówki 36%
400g pokrojonych drobno truskawek

1. Zagrzej kremówkę, ale nie doprowadź jej do wrzenia. Gorącą zalej czekoladę i odstaw na chwilę.
2. Po paru minutach wymieszaj czekoladę. Odstaw do lodówki.
3. Dokładnie wymieszaj białko z cukrem i mąką, na koniec dodaj masło. Powstałą masę podziel na kilka miseczek i wmieszaj barwniki spożywcze. Powstały krem przełóż do rękawów cukierniczych lub torebek śniadaniowych.
4. Wyłóż prostokątną formę do ciasta papierem do pieczenia. W ¾ formy, pod papierem, połóż wybrany wzór. Pokoloruj go, zaczynając od szczegółów. Pamiętaj, by na jedno jajko nie używać wszystkich kolorów – jeden zostaw na tło. Gdy uzupełnisz wszystkie szczegóły, przełóż papier ze wzorem do zamrażalnika na 10-15 minut.
5. Wyjmij zamrożony wzór i umieść nad szablonem. Obrysuj kontury jajek, jeśli będzie taka potrzeba, wyrównaj brzegi wykałaczką. Ponownie włóż wzór do zamrażalnika.
6. Białka ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier dodaj do żółtek i ubij je jak na kogel-mogel. Ostrożnie dodaj białka do żółtek, wymieszaj delikatnie. Mąkę i zieloną herbatę przesiej, bardzo delikatnie dodaj do jajek i wymieszaj. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło.
7. Papier ze wzorem wyjmij z zamrażalnika i rozłóż w formie. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz 7-9 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
8. Przygotuj czystą ściereczkę, rozłóż ją na płaskiej powierzchni. Upieczone, jeszcze gorące ciasto ostrożnie oddziel nożem od ścianek formy i przełóż na ściereczkę, oderwij papier. Od razu zawiń je w kształt rolady i odstaw do przestygnięcia.
9. Krem wyjmij z lodówki i ubij krótko, góra 2 minuty. Gdy ciasto przestygnie, odwiń je i całe pokryj kremem. Na kremie porozrzucaj pokrojone truskawki, aż zużyjesz wszystkie. Ostrożnie zroluj ciasto, odkrój 1-2cm z brzegu i przełóż całość paterę. Schłódź przez co najmniej godzinę.

I gotowe!

Delikatny biszkopt, leciutki aromat zielonej herbaty, biała czekolada i truskawki – coś wspaniałego! Świetne ciasto na wielkanocny stół lub do popołudniowej kawy, by wprowadzić się w świąteczny nastrój. Kilka osób zwróciło uwagę na wzór – że jest nieco twardszy od reszty ciasta. Niestety, nie da się tego pominąć, musi być na tyle wytrzymały, by utrzymać kształt. Nie sądzę jednak, by wpływało to na przyjemność jedzenia reszty ciasta – biszkopt wręcz rozpływa się w ustach!


Jakie są Wasze tradycyjne kwietniowe wypieki?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB