Jak wpadłam w szał robienia ciast z pomarańczami, tak nie mogę przestać.

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe z niespodzianką – czyli przyczajony cytrus, ukryty kurczak

/
0 Comments

Jak wpadłam w szał robienia ciast z pomarańczami, tak nie mogę przestać.

Babeczki, ciasteczka (wciąż dopracowuję formułę), kremy i w końcu – ciasto. Cudownie lekkie, rozpływające się w ustach, z bardzo delikatnym aromatem pomarańczy i, co najważniejsze, niespodzianką! W nastroju wielkanocnym postanowiłam podnieść poprzeczkę i nie tylko zrobić ciasto dwukolorowe, ale i umieścić w nim przekrój kurczaczka wielkanocnego. Z pomocą przyszły mi wycinaczki do ciasteczek, które znalazłam w pobliskim sklepie z artykułami kuchennymi. Spośród zajączków, jajek i baranków, najbardziej przypadło mi do gustu tłuściutkie pisklę i to właśnie ono zajęło miejsce wewnątrz pysznego bochenka. Ach, gdyby tylko zając z oklapniętym uszkiem się zmieścił w formie… No ale cóż zrobić, może następnym razem. :)

Potrzebujesz:

2 pomarańcze (skórka otarta z obydwu, sok z jednej)
300g mąki
270g miękkiego masła
200g cukru
30g kakao
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczyptę soli

1. Masło utrzyj z cukrem. Gdy będzie puszyste, dodaj jajka i wymieszaj dokładnie.
2. Mąkę przesiej, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Połowę dodaj do ciasta i zmiksuj.
3. Otrzyj skórkę z 2 pomarańczy, z jednej wyciśnij sok i dodaj do ciasta. Wymieszaj do połączenia składników, dodaj mąkę i wymieszaj ostatni raz.
4. ½ ciasta przełóż do małej prostokątnej (u mnie 18x30cm) formy i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do drugiej połowy dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw na chwilę.
5. Jasne ciasto wystudź. Zetnij karmelizację z wierzchu i spodu. Przy pomocy wycinaczek do ciasteczek wycinaj wybrane wzory, aż zużyjesz całe ciasto.
6. Formę do keksu (21x11cm) wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienką warstwą ciemnego ciasta. Na środku ułóż wycięte z jasnego ciasta kształty, pokryj je pozostałym ciastem. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź w formie. Podawaj polane roztopioną czekoladą lub au naturel.

I gotowe!

Bardzo szybkie do zrobienia, delikatnie pomarańczowe i świetne jako element wielkanocnego śniadania. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest niesamowity! To ciasto idealnie nada się na zakończenie pomarańczowego sezonu, póki jeszcze pomarańcze nie są wysuszone i przywiędłe. Spróbujcie, a nie będziecie mogli się doczekać, aż zrobicie je następnym razem. :)


Robiliście kiedyś ciasto z niespodzianką?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB