Przyznajcie się, nie chcieliście nigdy zjeść klocka LEGO?

Ciasto LEGO – czyli czekoladowy klocek

/
0 Comments

Przyznajcie się, nie chcieliście nigdy zjeść klocka LEGO?

Oczywiście – nie celowo! Ale jako dzieci, w fazie wkładania wszystkiego do ust, pewnie wielu z nas zdarzyło się pogryźć klocki czy inne zabawki. Ten przygotowany przeze mnie jest w pełni jadalny, zbudowany w większości z czekolady i wypełniony mnóstwem pyszności – od żelków, przez cukierki, gumy balonowe, na lizakach kończąc. I, wbrew pozorom, nie jest taki trudny do przygotowania. Sami zobaczcie.

Potrzebujesz:

600g białej czekolady
dowolne słodycze, które mogą się zmieścić w klocku
mini Oreo lub inne malutkie ciasteczka o średnicy nie większej, niż 3cm (możecie wyciąć wycinaczką lub kieliszkiem)

Ponadto:
metalową formę do keksu (u mnie 21x11cm)
metalowe wycinaczki do ciasteczek o średnicy 4cm lub formę do mini muffinek

1. Czekoladę zatemperuj dowolnym sposobem (tu znajdziecie obszerny wpis o temperowaniu czekolady). Dodaj dowolne barwniki na bazie oleju (to bardzo ważne, by używać specjalnych barwników do czekolady lub na bazie oleju, proszkowe się nie rozpuszczą, a te na bazie wody popsują czekoladę) lub zostaw naturalny kolor.
2. Na papierze do pieczenia odrysuj kształt formy. Odwróć papier i wypełnij kształt czekoladą. Nie musi być grubo, to będzie dno naszego klocka. Odstaw czekoladę do stężenia.
3. Formę posmaruj cienką warstwą czekolady. Zwróć uwagę, by dokładnie pokryć ścianki i dno. Ewentualne prześwity pokryje druga warstwa, ale warto być uważnym. Wstaw na 2-3 minuty do zamrażalnika. Szybko dodaj drugą warstwę (czekolada będzie szybciej zastygać) i znów włóż na parę minut do zamrażalnika. Gotową skorupkę ostrożnie wyciągnij z formy i odwróć do góry nogami na desce do krojenia. Wypełnij cukierkami i odstaw na później.
4. Jeśli masz formę do mini muffinek – przygotowanie bolców klocka będzie bardzo proste. Wypełnij foremkę cienką warstwą czekolady, pokryj dno i ścianki. Na środku połóż ciasteczko i pokryj pozostałą czekoladą, Przygotuj co najmniej 6 takich bolców, lepiej mieć więcej na wypadek, gdyby coś się stało z którymś (a same w sobie są pyszne!). Schłódź je przez 10 minut w zamrażalniku. Powinny bez problemu wyskoczyć z formy.
Gorzej, gdy nie masz foremki. Tu przychodzą z pomocą małe wycinaczki. Najlepiej mieć kilka, ja sobie poradziłam z jedną. Wycinaczkę postaw na talerzyku z papierem do pieczenia. Wlej do środka odrobinę czekolady, wrzuć ciasteczko, zalej większą ilością czekolady i wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie po prostu wypchnij gotowy bolec z wycinaczki i kontynuuj, aż będziesz mieć ich co najmniej 6.
5. Rozgrzej dużą formę, delikatnie przyłóż do głównej części klocka, aby ją lekko nadtopić. Szybko przyłóż dno, dociśnij lekko, aby się przykleiło. Na środku patery lub podkładki pod tort rozsmaruj cienką warstwę czekolady, przyłóż do dna klocka. Szybkim ruchem odwróć całość.
6. Rozgrzej małą patelnię. Delikatnie przykładaj na chwilę bolce, szybko przełóż na klocek. Szybko ustaw w odpowiedniej pozycji i powtórz z pozostałymi. Odetnij wszelki nadmiar czekolady.

I gotowe!

Przy następnej okazji postaram się dodać zdjęcia z całego procesu, bo choć opis może brzmieć skomplikowanie, przygotowanie takiego LEGO nie jest wcale skomplikowane. Oczywiście, największą atrakcją jest rozbicie go młotkiem. :) Podoba się zarówno małym, jak i dużym fanom klocków. Inspiracją była dla mnie Elise Strachan z kanału My Cupcake Addiction, gdzie znajdziecie filmik z całego procesu. Polecam!


Zjedlibyście takiego LEGO? :)


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB