Tak! Brownie w tarcie!

Brownie sundae pie – czyli tarta z brownie

/
0 Comments

Tak! Brownie w tarcie!

To brzmi jak coś, co nie może się udać. Ciasto czekoladowe w tarcie, z musem z białej czekolady, sosem czekoladowym i migdałami? Zdecydowanie zbyt piękne, by było prawdziwe. A jednak – przedstawiam Wam moją wersję tej niesamowitej tarty z niezwykłego serialu „Gdzie pachną stokrotki” (w oryginale „Pushing Daisies”).
Sama tarta nie pojawia się w serialu ani razu, ale znajduje się w menu cukierni, którą prowadzi Ned, główny bohater. Ned specjalizuje się w amerykańskim „pie”, które słowniki przekładają jako „placek”, ale ja będę się posługiwać nazwą „tarta”. Przepis jest czasochłonny, wymaga przygotowania kilku różnych elementów, ale zapewniam Was, że to jedna z najgenialniejszych słodkości, jakie jadłam w ostatnim czasie. O ile nie w ogóle. Najlepsze na następny dzień, gdy smaki się idealnie połączą. O ile dotrwa do tego czasu…

Potrzebujesz:

Na tartową skorupkę:
170g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
300g mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczyptę soli
5-6 łyżek zimnej wody

Na mus:
250g białej czekolady
360ml kremówki 36%
3 białka
1 łyżkę cukru

Sos czekoladowy z tego przepisu
Jedno brownie z tego przepisu
100g obranych i posiekanych migdałów
70g roztopionej białej czekolady
70g startej mlecznej czekolady

Tarta:
1. Masło połącz z mąką, cukrem i solą, ucierając między palcami, aż będzie miało konsystencję mokrego piasku. Możesz to zrobić w malakserze, będzie szybciej.
2. Do masy maślano-mącznej dodaj 4 łyżki wody i zagnieć szybko (lub zmiksuj). Dodawaj po łyżce, aż ciasto zejdzie się i uformuje zwartą kulę. Do mojego weszło nieco ponad 6 łyżek. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i ostrożnie przenieś na formę do tarty (u mnie 24cm średnicy, 2cm wysokości). Dokładnie dociśnij ciasto do ścianek formy, jeszcze nie odcinaj nadmiaru. Gęsto nakłuj dno widelcem, aby nie napuchło w czasie pieczenia. Piecz 7-10 minut, aż będzie złociste. Wystudź w formie.

4. W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy i brownie. Ciasto powinno być dobrze schłodzone.

Mus:
5. 2/3 kremówki podgrzej, ale uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia. Zalej nią czekoladę, odstaw na 1-2 minuty. Wymieszaj dokładnie, aż cała czekolada będzie roztopiona. Może być konieczne podgrzanie w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jeśli korzystasz z mikrofalówki, podgrzewaj masę przez 10s, mieszaj i powtarzaj, aż czekolada się roztopi. Odstaw do wystudzenia.
6. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno, podobnie jak białka (jajka najlepiej w kąpieli wodnej). Kremówkę dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Ostrożnie wmieszaj białka. Gotowy mus odstaw na później.

Całość:
7. Dno skorupki posmaruj roztopioną białą czekoladą, odstaw do zastygnięcia. Zapobiegnie to nasiąkaniu i ciasto zachowa chrupkość.

8. Brownie obetnij tak, by ciasto miało wysokość góra 1-1,3cm. Umieść w tarcie. Zalej musem czekoladowym, posyp startą mleczną czekoladą, polej sosem czekoladowym. Posyp posiekanymi migdałami. Schłódź przez kilka godzin, aż mus zgęstnieje.

I gotowe!

Uff, jest przy tym cieście trochę pracy, ale w zasadzie wszystkie składniki (poza musem) można przygotować wcześniej i tylko złożyć je w całość. Mówię Wam – jest genialne. Nie wiem, czy osoba, która wymyśliła tę pozycję w menu „The Pie Hole” wypróbowała swoją kreację, ale pomysł jest świetny i na pewno jeszcze będę go wykorzystywać. Jak i inne ciasta z serialu – pomysłów jest multum, a wszystkie bardzo oryginalne. Spróbujcie koniecznie, brownie w tarcie zdecydowanie się sprawdza!


Jedliście kiedyś takie nietypowe tarty?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB