Ten przepis mam zapisany od co najmniej 3-4 lat. Znalazłam go na jakimś blogu, ale nie zanotowałam adresu. Jeśli wiecie, skąd pochodzi...

Ciasto makowe - czyli zapach relaksu

/
0 Comments

Ten przepis mam zapisany od co najmniej 3-4 lat. Znalazłam go na jakimś blogu, ale nie zanotowałam adresu. Jeśli wiecie, skąd pochodzi – dajcie znać!
Robiłam to ciasto wiele razy i za każdym razem zachwycałam się jego delikatnym, maślanym aromatem i idealnym wręcz połączeniem składników. Ten zapach kojarzy mi się z niedzielnym popołudniem, relaksem i odpoczynkiem. :)
Zazwyczaj piekę je w keksówce, jednak tym razem postanowiłam użyć okrągłej formy o średnicy 18cm. Mieści się w niej dokładnie połowa podanych składników.

Potrzebujesz:

250g miękkiego masła
1 szklankę cukru pudru
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 szklankę maku

1. Ubij masło, aż będzie puszyste. Dodaj cukier i ucieraj do połączenia składników.
2. Dodawaj po jednym żółtku, ubijając pomiędzy.
3. Wsyp mąkę, mak i proszek. Wymieszaj do połączenia składników.
4. W osobnej misce ubij białka. Dodawaj partiami do masy, mieszając delikatnie, aby nie rozbić pęcherzyków powietrza.
5. Przełóż do formy. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

I gotowe!

Ciasto jest mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, smakuje intensywnie makiem, można je jeść samodzielnie lub posmarowane dżemem. Proste, szybkie w przygotowaniu i doskonale nadaje się do niedzielnej herbatki. :)


Lubicie ciasta z makiem, czy rezerwujecie go sobie tylko na święta?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB